Spring naar de content

Marianne, je kunt gewoon varkensvlees blijven eten!

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vraagt aan ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) of de varkensgriep wordt verspreid door varkens. En vraagt nog maar eens of de consumptie van varkensvlees kan worden verkleind om zo het besmettingsgevaar te laten afnemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Door de Wereldgezondheidsorganisatie werd eind april gezegd dat het virus een mix is van een vogelgriepvirus, varkensgriepvirus en een menselijk virus. Daarom moesten we geen “varkensgriep”, maar “Mexicaanse griep” of “Noord-Amerikaanse griep” zeggen. Uit angst voor verspreiding van de griep hadden China, Indonesië, Libanon, Rusland, Thailand en Oekraïne de import van varkens al meteen verboden, in Egypte werden er wat varkentjes bruut afgeslacht. Want de ziekte was toch met grote zekerheid ontstaan bij varkens.

Het was niet duidelijk of het virus ook werd verspreid door varkens, maar het vermoeden was er wel. Nu zijn daar volgens onderzoekers duidelijke aanwijzingen voor. Maar wat Thieme wil horen is dat we geen varkensvlees meer mogen eten. “Deelt u de mening dat de grootschalige productie en consumptie van varkensvlees een directe of indirecte relatie heeft met de verspreiding van zoönosen? Zo ja, op welke wijze zou u productie en consumptie van varkensvlees willen verkleinen om het besmettingsgevaar te doen afnemen?” zo vraagt ze in een serie Kamervragen, ingezonden op 11 juni.

En díe vraag is toch wel echt afdoende beantwoord: nee Marianne, het eten van varkensvlees is niet gevaarlijk. Influenzavirussen gaan dood bij een temperatuur van minimaal 70 graden. Dus wel goed braden, dat stukje varkensvlees.