Spring naar de content

Actueel

Het zal je gebeuren: verlies je eerst de Europese verkiezingen, krijg je daarna de partijleider nog eens over je heen. Het overkwam Thijs Berman, de euro-nummer één van de PvdA, toen Wouter Bos zaterdag in de Volkskrant zei dat Berman destijds bij het zoeken naar een lijsttrekker niet de eerste maar de zesde keus was geweest. Eerder hadden vijf prominenten, onder wie Agnes Jongerius, bedankt voor de eer. In het interview duwde Bos het mes nog iets verder in de rug van Berman door te zeggen dat hij, Bos, niet op nummer één had gestemd, maar op nummer vijf, Euroscepticus René Cuperus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het is niet de eerste keer dat Bos een prominente partijgenoot laat vallen als hem dat zo uitkomt. Denk aan ex-minister Ella Vogelaar.

Mevrouw Vogelaar, komt u dit bekend voor?

“Ik heb niet zo’n behoefte over mijn eigen kwestie te blijven zeuren, dus dat doe ik niet. Maar ik vind het zeer ongepast wat Bos nu met Berman doet. Het was al langer bekend dat Bos de voorkeur gaf aan een Euroscepticus, maar je kan het gewoon niet maken als partijleider om voortdurend campagne te voeren met degene die de kar moet trekken en als het een beetje verkeerd loopt, ontzettend uit te pakken tegen iemand.”

Wat betekent dit voor Bos?

“Het slaat naar mijn idee terug op Bos zelf. Je bent niet geloofwaardig als je aan de ene kant de bevolking, de kiezers van de PvdA, de burgers oproept: stem op de PvdA, op nummer één, en vervolgens gaat zeggen: we waren er toch niet zo blij mee. Want daar komt het in feite op neer als je zegt dat eerst vijf anderen waren gevraagd en dat je zelf niet op de lijsttrekker hebt gestemd. Als partijleider word je daar ongeloofwaardig van. Het is allemaal niet zo consistent, en dat zie ik vaker bij Bos. Ja, het kan snel gaan: eerst was hij nog op grote afstand de beste politicus van 2008, en een half jaar later is het beeld totaal gewijzigd.”

Boontje komt om zijn loontje?

“Nee, dat vind ik niet, daar vind ik het allemaal veel te dramatisch voor. Ik vind de verkiezingsuitslag sowieso echt vreselijk. In het bijzonder dat de PvdA zulke klappen heeft gekregen.”

Is Bos nog wel een goede leider voor de partij?

“Daar laat ik me niet over uit.”


Heeft de partij een imagoprobleem?

“Als je partijleider zichzelf beschadigt, dan beschadigt hij ook de partij. Dat is niet uit elkaar te halen.”

Onderwerpen