Rechtgeaard romanticus

import muziek 19 jun 2009 Cultuur

In een van de interviews die de concertfragmenten van Grace Around The World met een grove steek aaneen rijgen, stelt Jeff Buckley dat hij er altijd verschrikkelijk uitziet: “M’n haar zit nooit goed en ik heb een vettig blotebillengezicht,” jammert hij. Wanneer de interviewster sarcastisch vraagt of dit niet een staaltje valse bescheidenheid is van een jongen die altijd als cute wordt omschreven, reageert het cultgenie geïrriteerd. Niemand, zo lijkt het wel, mag hem het recht tot lijden ontnemen.

Deze schitterende cd/dvd-box, die werd uitgeven naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van Buckleys baanbrekende album Grace, brengt één ding glashelder in beeld: Jeff Buckley was een romantische held pur sang. Sturm und Drang, de mythe van de geniale kunstenaar, de persoonlijkheidscultus: in de carrière van Buckley zijn – zeker na zijn tragische verdrinkingsdood in 1997 – al deze elementen terug te vinden. Naast een dvd en cd, waar, op twee nummers na, alle songs van Grace live te horen en te zien zijn, bevat de box ook de veel geroemde documentaire Amazing Grace.

Grace Around The World nodigt tevens uit om het verschijnsel Jeff Buckley nog maar weer eens te evalueren. Hij was een unieke componist, zanger en gitarist, maar, zoals een rechtgeaard romanticus betaamt, af en toe ook een tikkeltje over the top.

Ruud Meijer

Reageer op artikel:
Rechtgeaard romanticus
Sluiten