Spring naar de content

Weg kwijt

Wouter Bos heeft er geen zin meer in. De minister van Financiën heeft ontdekt dat hij niet in staat zal zijn van de PvdA weer de tweede partij van Nederland te maken, laat staan de eerste. Het Irak-onderzoek dat er nooit komt omdat het CDA dat niet wil, de JSF die er gewoon komt omdat het CDA dat wil, de aanstelling van en vervolgens de karaktermoord op de wereldvreemde minister Ella Vogelaar, de keuze voor de verbaal onbekwame Mariëtte Hamer tot fractievoorzitter, de doorlopende lijn naar beneden in de opiniepeilingen en uiteindelijk de nekslag van 4 juni bij de verkiezingen van het Europees Parlement – de pijp is leeg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Sterker: Wouter Bos is de weg volledig kwijt. In de Volkskrant beging hij in één interview alle fouten die een partijleider kan maken. Hij meldde dat de lijsttrekker bij de Europese verkiezingen zijn zesde (!) keus was. Hij meldde dat hij zelf niet op de lijsttrekker had gestemd. Hij meldde dat hij doorgaans op de eerste vrouw op de lijst stemt bij verkiezingen, maar in dit geval niet, maar op de nummer vijf, een man en Euroscepticus. Hij meldde dat de Europese campagne van de PvdA misschien niet helemaal goed geweest was. Hij meldde dat de lijsttrekker best onzichtbaar was gebleven… De hele klaagzang van Wouter Bos was er eentje in de categorie ‘met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig’. Je eigen lijsttrekker even afserveren en zelf op een ander stemmen, terwijl je de kiezers twee weken eerder nog in een reclamespot opriep op de beste man te stemmen – het is verre van chic en bovenal: politieke zelfmoord. Want vooral Wouter Bos is verantwoordelijk voor wat er in zijn PvdA gebeurt.

Ook hiervoor: een werkgroepje onder leiding van Bos’ trouwste vazal Sharon Dijksma gaat onderzoeken waar het met de PvdA fout is gegaan voor en op 4 juni. De uitkomsten zijn voorspelbaar, maar het echte probleem is dat de PvdA-leider ook dit weer laat gebeuren (anders hield-ie het wel tegen). In een vergelijking die vroegere PvdA-stemmers heel goed begrijpen: de PvdA onderzoekt het sneetje in de vinger van de masseur van Feyenoord, terwijl de club, de spelers en inmiddels dus ook de hoofdtrainer rijp zijn voor een spoedoperatie. Met Wouter Bos aan het roer wachten de PvdA nog vele electorale afrekeningen.

Jan Dijkgraaf ([email protected])

Onderwerpen