Spring naar de content

De PVV-jongeren

Steeds meer hoogopgeleide en allochtone jongeren adoreren Geert Wilders. Ze zetten fansites op, doneren aan de PVV en solliciteren naar een carrière binnen de beweging. Het bouwen aan de jeugdorganisatie van de PVV gebeurt wel achter de schermen. “Mijn liefde voor dit land gaat erg ver.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Er is maar één God op deze aard. En die God is Geert Wilders,” juichte ‘Maarten’ vorige week op de pagina voor PVV-jongeren van het digitale vriendennetwerk Hyves. Hij is niet de enige fan van de Partij voor de Vrijheid. Jongerenpvv.hyves.nl telt nu meer dan vierhonderd leden en is het enige platform waar uitsluitend jongeren hun steun aan de PVV kunnen betuigen. Volgens de oprichter van de hyves, Pascal Schipper (19, hbo-student bedrijfseconomie), had het ledenaantal van zijn forum vijf keer zo groot kunnen zijn. “Er zijn gigantisch veel jongeren die de PVV steunen maar er niet publiekelijk voor uit willen komen. Het zijn de normale jongens die gewoon naar school gaan en zich liever op de achtergrond houden.”

Met die normale jongens én meisjes kom je moeilijk in contact. De stap van het anonieme internet naar een interview met een landelijk opinieblad is voor veel jongeren te groot. De meesten negeren het verzoek om een interview, anderen antwoorden dat ze bang zijn dat het invloed heeft op ‘mijn opleiding en latere functies’, zoals Laura, studente International Public Management, schrijft. Maar ook de partij zelf heeft een dikke vinger in de pap en onthoudt sommige jongeren de gelegenheid met de media te praten.

Neem het verhaal van vwo-scholiere Jacky (16). Eind vorig jaar ondernam ze serieuze stappen voor de oprichting van een PVV-jongerenpartij. In november schreef ze hierover, samen met een ander Hyves-lid, Wesley, een brief aan de PVV-fractieleden Fleur Agema en Hero Brinkman. Die brief plaatste ze ook op de jongerensite. Een week later schreef ze: “De PVV is erg enthousiast over een jongerenbeweging. Ze zeggen dat ze er achter de schermen ook mee bezig zijn.” Jacky en haar compagnon mogen zelfs hun cv naar de partij sturen.

Kort na de Europese verkiezingen gaat Jacky gretig in op een verzoek om een interview; ze kondigt het enthousiast aan op het forum van de Hyvespagina. Maar de avond voor het vraaggesprek volgt een verrassend telefoontje. Jacky vertelt dat ze niet meer kan meewerken. Waarom wil ze niet kwijt, en op elke vraag verwijst ze door naar de PVV. Plotseling klinkt ze scherp en afstandelijk. Even later lezen we op de forumpagina: “Mensen:
doe het interview niet. (–) HP/De Tijd is een links blad die niet objectief zijn, ze gaan me proberen uit de tent te lokken en zullen mijn woorden verdraaien.”

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen