Spring naar de content

Bos wil van de PvdA brede volkspartij maken

Zal Wouter Bos hebben geluisterd naar zijn critici? In ieder geval pleit de onder vuur liggende PvdA-leider nu voor een brede volkspartij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Sinds de voor de PvdA desastreus verlopen Europese verkiezingen, buitelen PvdA-ministers, -Kamerleden en partijprominenten over elkaar heen om hun visie te geven op wat er toch allemaal mis in de PvdA.

Volgens minister Plasterk is de partij te elitair geworden, volgens staatssecretaris Timmermans zijn het juist de intellectuelen die weglopen. PvdA-prominent Bram Peper zegt in HP/De Tijd deze week dat de PvdA zich juist moet richten op de middenklasse. “Die beslaat tegenwoordig 80 procent van de samenleving,” aldus Peper.

De oud-burgemeester van Rotterdam vindt dat Bos zich erg ver heeft verwijderd van deze middenklasse, onder meer door vlak voor de landelijke verkiezingen in 2006 met zijn Bosbelasting te komen. "Niet te verkopen."

Wouter Bos is er inmiddels achter dat hij iets moet doen. In NRC Handelsblad schreef hij: “Als de verkiezingen van 4 juni iets duidelijk hebben gemaakt, dan is dat de noodzaak van een brede volkspartij als dam tegen de verscheurde samenleving. De samenleving vraagt inmiddels om een grotere ambitie: ons wordt niet minder gevraagd dan de boel bij elkaar te brengen. Dat wordt nu onze hoofdopdracht.” Hoe hij dat voor elkaar gaat krijgen?

Onderwerpen