Spring naar de content

Immuun

Zelfs als PVV-leider Geert Wilders aantoonbaar onzin verkoopt, zoals over het aantal criminele of naar invoering van de sharia strevende islamieten in Europa, komt hij ermee weg bij zijn potentiële achterban. Sterker: het feit dat iedereen Wilders bij het eerste het beste foutje bespringt, helpt ‘m alleen maar in de strijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Geert Wilders is onaanraakbaar geworden. Hij gaat niet serieus in debat. Als hij zijn tegenstrevers al treft, spuwt hij botte oneliners hun kant op. Hij gebruikt elke aanval op zijn persoon of gedachtengoed als bewijs voor zijn stelling dat de gevestigde politici en media niet deugen. Zijn potentiële kiezers zien het allemaal schaterlachend aan. Want Geert Wilders is de hondsbrutale roeptoeter van hun frustraties.

De gevestigde partijen (de PvdA voorop) proberen Wilders te bestrijden met argumenten. Cijfers. Rapporten. De gevestigde media (de Volkskrant voorop) proberen Wilders te bestrijden via vergelijkingen met Duitsland in de jaren dertig – van oud-minister Ella Vogelaar nota bene. Ook dat zal Wilders allemaal niet raken, maar groter maken. Net als strafvervolging.

Dat de kiezer op drift is, klopt. Het establishment hoopt dat de kiezer ook op drift blijft, en dat de PVV van Geert Wilders net zo’n eendagsvlieg is als de LPF van Pim Fortuyn en ToN van Rita Verdonk. Razendsnel opgekomen, even snel weer van de radar verdwenen. Maar Wilders is niet doodgeschoten en omringt zich niet met slechte adviseurs.

Als Wilders in iets verschilt van die twee voorbeelden, dan is het in de wijze waarop hij de PVV heeft georganiseerd. Hij heeft van LPF en ToN geleerd, en zet een beweging neer waarin zijn wil wet is en er alleen mensen binnenkomen van wie hij zeker weet dat zijn keurslijf hun past. Glashard liegen tegen media, ook daar schaamt de PVV zich geen seconde voor. Dat er onder regie van enkele PVV-toppers op dit moment een jongerenbeweging wordt opgetuigd, zoals HP/De Tijd deze week onthult, is dan ook een leugen van ‘de linkse pers’. Natuurlijk. Laten we maar niet aan Ella Vogelaar vragen hoe ze die PVV-jeugdbeweging zou noemen.


Jan Dijkgraaf ([email protected])

Onderwerpen