Spring naar de content

Te mooi om waar te zijn

Wat hebben BNR Nieuwsradio, het Boliviaanse televisiestation PAT en het Poolse TVN24 gemeen? Ze dachten afgelopen weekeinde alle drie de primeur van het jaar te hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nieuwslezeres Marjolein Niestadt kondigde de scoop zondagavond aan op haar Twitter-account: "Zo meteen op Bnr.nl: foto's van net vóór de crash van de Airbus van Air France, vanuit de cabine. Ik geef een seintje als ze erop staan."

Twitteraars hielden hun hart vast. Van het begin deze maand boven de Atlantische Oceaan verongelukte toestel is weinig teruggevonden; geen communicatieverslagen met de piloten, geen vluchtrecorder en al helemáál geen fotorolletjes of digitale camera's. Zou BNR écht geloven dat het exclusieve crashbeelden toegespeeld had gekregen?

Ja dus. Het bericht begint als volgt: "BNR heeft van een betrouwbare bron bij Air France/KLM foto's ontvangen van vlak voor de crash van de Airbus. De beelden laten zien hoe passagiers naar hun zuurstofmasker grijpen. Ook is te zien dat een passagier uit de cabine wordt gezogen."

Op de foto's is onder meer een gapend gat te zien waar een man ondersteboven uit vliegt.

Dat zijn het ook. Uit de tv-serie Lost om precies te zijn.

Als we Marjolein Niestadt een dag na haar enthousiaste getwitter benaderen, is ze als een blad aan een boom omgeslagen. Ze vindt het plots doodnormaal dat de radiozender larie verkocht: "Waarom vinden jullie dit belangrijk? Dit soort dingen gebeurt overal. Die heisa begrijp ik niet."

Hoofdredacteur Paul van Gessel trekt wel het boetekleed aan: "Eén bron is geen bron. Die journalistieke wet hebben we helaas geschonden."

"Een zeer betrouwbare bron binnen Air France/KLM. We kregen de foto's met een begeleidende tekst in het Engels."

"Ja, maar ik heb een pda waarop ik de foto's niet kan bekijken. Het briefje kon ik wel lezen - en dat was opmerkelijk."


"Nee. Wij stellen vast wat goed en fout is. Dit was fout. Maar met de wijsheid achteraf denk je wel: mijn god, dat we hier in zijn getrapt."

Onderwerpen