Spring naar de content

Wil Gerda Verburg ons dood hebben?

Eerder deze week maakte landbouw-minister Gerda Verburg (CDA) bekend een promotiecampagne te gaan opzetten voor melk. We moeten met zijn allen meer melk drinken, zo luidt het devies. Verburg trekt 4 miljoen euro uit voor de campagne. En is dat ook even vergeten te melden aan de Tweede Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

‘Melk, de witte motor’ en ‘Melk, goed voor elk’: met die slogans werden we vroeger overgehaald om vooral  heel veel melk te drinken. Totdat bekend werd dat veel melk drinken misschien helemaal niet zo gezond is. Na de zoogtijd melk blijven drinken en dan nog wel van een ander, niet-menselijk, soort, is natuurlijk ook wel een beetje vreemd.

Diverse onderzoekers en biochemici zijn ervan overtuigd dat er een verband is tussen een dierlijk en eiwitrijk dieet en kanker. Wetenschappers die daar niet zo van overtuigd zijn, zeggen in ieder geval dat het vet in melk kan leiden tot aderverkalking en hartinfarcten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat stimulering van zuivelconsumptie door de Europese Unie leidt tot duizenden doden per jaar.

Verburg moet kennelijk wat, om de klagende melkveehouders tegemoet te komen. Maar om dan ook nog eens subsidie aan te vragen bij de Europese Unie en dat ‘vergeten’ te melden aan de Tweede Kamer?

Harry van Bommel (SP) zegt in ieder geval niet meer melk te gaan drinken. De Partij voor de Dieren is verontwaardigd. Marianne Thieme: “Met het doordrukken van haar plan zat Verburg kennelijk niet te wachten op de mening van de Tweede Kamer. Daarnaast is het ongelooflijk dat de minister een campagne wil starten waarin beweerd wordt dat ons lijf schreeuwt om zuivel terwijl zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het tegendeel waar is.”