Spring naar de content

'Froukje van de buis halen zou een knauw geven'

Nu ook Matthijs van Nieuwkerk snoeihard uithaalt naar de weerloze presentatrice van De Zomer Draait Door (DZDD), vraagt Frans van Deijl zich af: zou er iemand bij de VARA zich verantwoordelijk voelen voor het wel en wee van Froukje Jansen? DZDD-eindredacteur Renzo Veenstra: "Als de VARA-leiding Froukje in een vroeg stadium van de buis had gehaald, dan was dat ook een knauw voor haar geweest."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Zou er iemand bij de VARA zich verantwoordelijk voelen voor het wel en wee van Froukje Jansen? De ravissante maar ongetalenteerde presentatrice van de zomerse variant van De Wereld Draait Door, kreeg de afgelopen weken bakken met kritiek op haar manier van presenteren die vooral onnatuurlijk en gekunsteld was. Eerst was er buurman Martin Simek die haar in een uitzending als een leraar tot de orde riep, daarna liet Paul de Leeuw zich twitterend vernietigend over haar uit. Vandaag velt maestro Matthijs van Nieuwkerk himself een laatste oordeel. In notabene de ‘eigen’ VARAgids bekent hij ‘in grote verlegenheid’ te hebben gekeken naar zijn stand-in. “Het troosteloze woord zomeruitverkoop drong zich bij mij op. En niet alleen bij mij, heb ik begrepen.”

Bij ons dringt een andere vraag zich op: welke creatieve geest binnen de VARA is tot de keuze gekomen van Froukje Jansen? Zij moet toch screentests hebben gedaan, wellicht onderricht hebben gekregen van diezelfde oom Matthijs, van een tante Hanneke Groenteman of een andere coryfee die in deze tijd toch niets te doen heeft? Of wordt Froukje, zodra ze on air is, bevangen door een soort plankenkoorts? In alle gevallen geldt dat zulks toch in een vroegtijdig stadium aan het licht moet zijn gekomen. Waarom heeft de creatieve leiding van de VARA niet na de eerste kritieken ingegrepen? Waarom heeft men die arme Froukje zo laten spartelen?
De afdeling communicatie van de VARA brandt zich vanochtend liever niet aan de kwestie, en verwijst naar eindredacteur Renzo Veenstra. Die zegt: “Als de VARA-leiding Froukje in een vroeg stadium van de buis had gehaald, dan was dat ook een knauw voor haar geweest. Nu krijgt Froukje veel kritiek, maar ik vind dat ze zich in de afgelopen weken toch goed ontwikkeld heeft.”

Maar dat vinden Paul de Leeuw, Martin Simek en Matthijs van Nieuwkerk dus niet, en dat zijn de kenners, toch?
“Ik ben eindredacteur, ik voer slechts uit wat anderen hebben bedacht.”

En wie zijn die anderen?
“Dat zijn Vera Keur, de scheidend voorzitter, Frans Klein, de directeur, en dat is Kathleen Warners en zij is het hoofd amusement van de VARA.”

Dus mogen we stellen dat de keuze van Froukje Jansen een inschattingsfout is geweest waarvoor in elk geval Kathleen Warners verantwoordelijkheid draagt?
“Dat is uw conclusie.”