Spring naar de content

Gouden Penseel-winnaar Sieb Posthuma: ‘Ik werd steeds zenuwachtiger’

Tekenaar Sieb Posthuma (49), die ooit bij ons zijn carrière begon en nog steeds werkzaam is voor HP/De Tijd, heeft deze week de Gouden Penseel gewonnen voor het mooist geïllustreerde kinderboek. Boven in een groene linde zat een moddervette haan is de titel van het boek waarin de illustraties staan die volgens de jury ‘boven het maaiveld uitstaken’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat was uw eerste reactie?
“Ik ben echt ontzettend blij. De bekendmaking zou eerst al begin mei zijn maar dat werd uitgesteld. Toen ik eindelijk het verlossende telefoontje kreeg, biggelde er wel even een traantje over mijn wang van blijdschap”

Had u het verwacht?
“Ik had het zelf niet zo verwacht, maar ik kreeg wel wat telefoontjes van collega’s die erop zinspeelden. Ik werd dus steeds zenuwachtiger naarmate het langer duurde.”

Er worden geen Zilveren Penselen uitgereikt dit jaar, alleen een Gouden Penseel. Bent u zoveel beter dan de rest?
“Daar heb ik geen antwoord op. Ik ken de motivatie van de jury niet, die wordt pas in oktober bekend gemaakt bij de uitreiking. Ik weet alleen dat een lid van de jury wel aangaf dat ze het boek boven alles vonden uitsteken.”

U bent vooral bekend van uw tekeningen voor HP/De Tijd, de NRC en diverse NGO’s. Pas later ging u kinderboeken illustreren. Een late roeping?
“Ik ben inderdaad wat later begonnen met het illustreren van kinder- en prentenboeken. Maar inmiddels doe ik het toch al bijna vijftien jaar. Eerst deed ik voornamelijk politieke tekeningen en in de HP bijvoorbeeld illustraties bij de columns van Theo van Gogh, Guus Vleugel en Annemarie Oster. Maar de podia voor tekenaars zijn vrij beperkt dus ik besloot me breder te gaan inzetten. Kinderboeken illustreren is nu mijn hoofdvak maar het kan maar zo zijn dat ik over tien jaar weer wat anders doe. Nu ben ik bijvoorbeeld ook bezig met het ontwerpen van decors voor ballet. Ik vind gewoon veel verschillende dingen leuk.”

Al twee keer kreeg u een Vlag en Wimpel (eervolle vermelding) van de Penseeljury. Een mooie opvolging met het Gouden Penseel?
“Inderdaad. Toen ik de eerste keer een Vlag en Wimpel kreeg, moest ik trouwens wel even lachen. Het klinkt toch een beetje als een stickertje in je schrift van de juffrouw. Twee jaar geleden kreeg ik vervolgens de Zilveren Penseel en nu de Gouden. Er is nu nog één oeuvre-prijs die daar nog bovenop zou kunnen komen, maar die win je alleen als je heel oud bent. Zo ver ben ik nog niet.”

Onderwerpen