Spring naar de content

Profiel: Mart Smeets

Zijn pensioen nadert, en sommige jonge honden ruiken bloed. Maar 'die lange' laat zich niet aan de kant zetten. De komende weken is Mart Smeets weer dé anchorman van de Tour de France. Wie hem moet opvolgen? Niemand toch zeker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Als Mart Smeets in een talkshow op tv wordt geïnterviewd, teneinde een nieuw boek of een documentaire aan te  prijzen, gaat het eerst even flink mis. Hoe onschuldig of open de vraag ook is, hoe aardig of charmant de host die hem stelt, steevast volgt er een snauw, een vernietigende blik of een nietszeggend antwoord. Alsof Smeets schrikt van zichzelf, komt hij meteen met een goedmaker, desnoods meerdere, waarna het gesprek in kalmer vaarwater terechtkomt.
Waarom de ervaren televisieman dit gedrag vertoont, is zelfs intimi een raadsel. De een meent dat Mart ten diepste een verlegen man is, die zich geen raad weet met al die aandacht. Volgens de ander is het een bewijs van zijn bescheidenheid: hoe mooi het boek of de documentaire ook is, het staat voor Smeets in geen verhouding tot de prestaties die de hoofdpersonen, in casu de topsporters, leveren. Of is het de onzekerheid die sportjournalisten
aankleeft, omdat zij van oudsher nooit serieus worden genomen door hun collega’s?
Achter het bokkige gedrag gaat in elk geval geen arrogantie schuil, geen verwaandheid.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.