Spring naar de content

Uit die boerka!

De Franse president Nicolas Sarkozy verklaarde vorige week de oorlog aan de boerka. Europees Parlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert steunt Sarkozy. Nederland moet snel volgen, vindt zij. Als steunbetuiging poseerde ze voor HP/De Tijd in boerka. “De vrijheid van godsdienst is geen oneindig recht.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Een vernedering voor vrouwen. Dat is de boerka, de allesbedekkende kleding die sommige moslima’s dragen, volgens de Franse president Nicolas Sarkozy. De boerka is dan ook niet langer welkom in Frankrijk. Sinds 2005 wordt er ook in Den Haag gepleit voor een boerkaverbod. Maar een boerkaverbod an sich staat op gespannen voet met de grondwet. Oud-VVD-Kamerlid Henk Kamp lanceerde vorig jaar toch een wetsvoorstel om de boerka te verbieden.
Den Haag worstelt met het onderwerp. In 2005 nam de Kamer een motie aan, gesteund door het CDA maar niet door de PvdA, die pleitte voor een algeheel verbod. Maar bij de aantreding van het kabinet in 2006 stapte de huidige coalitie weer af van dit idee. De ChristenUnie is ronduit tegen een verbod. PvdA-onderwijsminister Ronald Plasterk heeft, onder druk, de boerka inmiddels uit het onderwijs verbannen. Maar het CDA pleit weer voor een hardere lijn: geen boerka’s in het openbaar vervoer en mogelijk ook niet in de auto. Kortom: de boerka is  onwenselijk, maar dit kabinet durft geen duidelijk standpunt in te nemen.

Lees het gehele artikel, waarin Hennis-Plasschaert de boerka aan- en uittrekt, in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen