Spring naar de content

Aanwinst aan de Amstel

Het klinkt misschien als een holle reclamefolderkwalificatie, maar internationale allure is toch het eerste en welgemeende predikaat dat je te binnen schiet bij het betreden van Neva, het nieuwe restaurant in het Hermitagemuseum aan de Amstel. Een ruime, hoge witte eetzaal, te betreden via een stalen trap op de binnenplaats van het museumcomplex, met ramen aan weerszijden, een enorme bar waarin een wijnklimaatkast is verwerkt en achterin een open keuken onder een glazen dak. We zitten aan ongedekte witte kunststoftafels op comfortabele grijs gestoffeerde stoelen. Het is, nog geen week na de opening, de eerste avond waarop de zaak niet bomvol zit, en dat mag ook wel even, verzucht de serveerster terwijl ze een amuse van opgerolde gamba, eendenborst en zalmkaviaar neerzet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Neva heeft een tamelijk uitgebreide kaart met populaire prijzen: voorgerechten rond de vijftien euro en hoofdgerechten vanaf twintig euro, al is er ook al soep voor negen en een vegetarisch hoofdgerecht van zeventien euro. Met de vermelding van kaviaar op de kaart (sevruga en asetra 125 euro per tien gram, beluga 200 euro) en hier en daar een Russisch element worden we eraan herinnerd dat Neva deel uitmaakt van een Nederlands-Russisch geheel. Maar er is ook een slim Nederlands stempel gezet via een samenwerkingsverband met Les Patrons Cuisiniers. Zo kunnen er gerechten besteld worden van illustere leden van dat genootschap. Die deal snijdt van twee kanten: Neva heeft de mogelijkheid om te pronken met een ‘best of’ van gerenommeerde zaken, en de Amsterdammer kan aan de vertrouwde kant van de Utrechtsebrug genieten van wat elders in het land aan haute cuisine geboden wordt. En dat voor zeer betaalbare prijzen: een hoofdgerecht van zachtgegaard parelhoen met druivenpitvinaigrette van Martin Kruithof (restaurant De Lindenhof in Giethoorn, twee Michelinsterren) kost bij Neva 22 euro. Maar eer we bij het parelhoen arriveren, zijn er ‘oesters van het seizoen’ voor een dagprijs. Navraag leert dat het om oesters van David Hervé zou gaan en dat ze €12,50 per dozijn kosten. Dat is een onwaarschijnlijk koopje; we bestellen dan ook maar een glas champagne (dat blijkt later voor €14 overigens geen koopje te zijn). Of de oesters daadwerkelijk van Hervé zijn laten we in het midden; ze worden in elk geval prachtig geserveerd op een standaard en een schaal ijs, inclusief sjalotjes in rode wijnazijn.


Het voorgerecht van Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen (twee Michelinsterren) bestaat uit stukken geschroeide tonijn met biscuits van gedroogde appel en basilicum. Een mooi en lekker gerecht, zij het te koud geserveerd. Een halve kreeft met aardappelsalade (€17,50) is op het randje van ongaar, met lekkere ansjovismayonaise. Dat de schaar ontbrak, is een manco dat vorstelijk wordt rechtgezet door de hele tafel van een minisalade met schaar te voorzien. Ook bij de wijn een sympathiek gebaar: bij ontstentenis van de bestelde Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc wordt een kostbaarder Zuid-Afrikaan voor dezelfde prijs ontkurkt.

Tarte tatin van gegrilde nectarine met geitenkaas is een indrukwekkend lekker voorgerecht (€14,50), en ook de stoere terrine van ganzenlever met worteljus (€19,50) is van grote klasse.

Bij de hoofdgerechten valt de kalfssukade met tonijn op, een rijke schotel in perfecte garing. Ook Kruithofs parelhoen is goed gereproduceerd. Ik kijk er jaloersig naar van achter mijn gemarineerde portobello (€17), waarvan de bijgeleverde polenta nogal droog is. Enigszins droog is ook het trefwoord voor de langzaam gegaarde wilde zalm (€21). Het kan haast niet anders of dat zijn aanloopfricties, de bedoeling – een laagdrempelig restaurant van behoorlijke klasse – is duidelijk en lofwaardig. We’ll be back!

Restaurant Neva, Nieuwe Keizersgracht 1, Amsterdam. Tel. 020-5307483.