Spring naar de content

Geld als water

Het is groot, het is kletsnat en het is vorige week geopend in het Amsterdamse Bos. Het is het nieuwe wellnesscentrum Zuiver, dat alle Nederlandse competitie op dit gebied in de schaduw stelt. Uitbater Jan de Ruyter wilde met alle geweld de grootste sauna van het land en liet er een bouwen van 13.000 vierkante meter, pal naast de tennisbanen in het Amsterdamse Bos, die hij trouwens ook in beheer heeft. Als het aan De Ruyter lag, had hij zijn klamme project tot aan de landingsbaan van Schiphol doorgebouwd. Je hebt ambitie of niet, en De Ruyter is de Nederlandse Dagobert Duck van het watergebeuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Twintig miljoen stak hij erin, en dat is terug te zien in de inrichting. De opening werd verricht door burgemeester Job Cohen in het overdekte binnenbad, waar ieder plekje was ingenomen door gasten en de temperatuur was opgelopen tot tropische waarden. De openingsceremonie bestond uit een fontein van vlammen en stoom. Vlak voordat de buitenmuren spontaan tot lava begonnen te smelten, werden de deuren naar het terras geopend. Daar stond de complete familie De Ruyter klaar met ijskoude champagne van Taittinger. Zuiver is geen ballentent, dus Moët komt er niet in.

Het beroemdste badeendje onder de Bekende Nederlanders was Marijke Helwegen, hier met haar iets te warm geklede Harry.

Viel er aan de gastenlijst dus nog een en ander te verbeteren, de verzorging was foutloos. Er was een complete bilpartij van het wagyu-rund, geportioneerd in dobbelsteentjes. Er waren noix de coquilles op een bedje van biet. De kaart meldt verder nog achteloos magret de canard en kreeft. Aan patat doet Jan niet.

Net als bij Van der Valk staan alle bloedverwanten plus hun aanhang bij Zuiver op de loonlijst – het ideale horecamodel. Foto vier is van zoon Rob de Ruyter en diens echtgenote Melissa.

Maar er zijn nog twee andere zoons De Ruyter, en daarvan doet de koude kant al even hartstochtelijk mee. Is er dan geen enkel minpuntje? Ja, door de tientallen gebruikte steensoorten heb je binnen geen bereik op je mobiele telefoon. Maar dat zou je net zo goed een voordeel kunnen noemen.

Aan het terras met het buitenbad spraken we met Marijke Helwegen-impresario Ronald Heister.


In de talloze periodes dat zijn cliënte onder het mes ligt, heeft Heister nog een reservejob: hij is de geaccrediteerde Space Agent van Richard Branson. Je kunt exclusief bij Ron een vakantieruimtereisje boeken. Lost Boy Michiel Mol ging iedereen voor en reserveerde voor Venus.

Tot slot de architect van Zuiver. Vincent Giling, die eerder al het zwembad van de buren maakte, wordt hier het hemd van het lijf gevraagd door Parool-verslaggeefster Barbelijn Bertram.

Neen, Vincent is geen onderdeurtje. Barbelijn meet, inclusief haar onafscheidelijke stilettohakken, zo’n 2,03 meter.