Spring naar de content

Hoe is het met

Jim Lovell, de gezagvoerder van de vlucht van de Apollo 13, sprak in 1970 de legendarische woorden: “Houston, we ‘ve had a problem.” De voorgenomen tocht naar de maan mislukte omdat een zuurstoftank was ontploft – de maanlander moest terugkeren naar de aarde. Naast de Apollo 13 maakte Jim Lovell ook deel uit van eerdere vluchten met de Gemini 7, Gemini 12 en Apollo 8. Ondanks zijn 7000 vlieguren heeft hij nooit een voet op de maan mogen zetten. Zes jaar na de mislukte ruimtevlucht stapte Lovell opnieuw in een ruimteschip, maar dit keer voor de film The Man Who Fell to Earth.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

En daar bleef het niet bij. In 1995 kroop acteur Tom Hanks in de rol van de astronaut en schitterde hij in de succesvolle film Apollo 13, gebaseerd op Lovells boek Lost Moon.

Ook hier verscheen de astronaut heel even in de film.

Lovell heeft in zijn loopbaan veel onderscheidingen gekregen en zich enorm ingezet voor de ruimtevaart. In 1996 gaat hij dan ook fel in tegen schrijver Bill Kaysing, die de echtheid van de zes Apollo-maanlandingen in twijfel trekt. Lovell: “(-) His position makes me feel angry. (-) We spent a lot of money, we took great risks, and it’s something everybody in the country ought to be proud of.” In 2008 was Lovell aanwezig bij het begin van de bouw van het Captain James A. Lovell Federal Health Care Center, dat in 2010 zal worden geopend. Met zijn 81 jaar blijft Lovell betrokken bij de ruimtevaart. In april van dit jaar kwam hij met zijn Apollo 8-crewleden in de Lyndon Baines Johnson Library samen voor een paneldiscussie.