Marco Pastors: ‘Samen met PVV Rotterdam besturen’

import haagse post 3 jul 2009 Politiek

Marco Pastors was van 2002 tot 2006 wethouder voor Leefbaar Rotterdam (LR), en is net herkozen als lijsttrekker. Opdracht: van Leefbaar Rotterdam in maart 2010 weer de grootste partij maken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zakte het aantal LR-zetels terug van 17 naar 14 en werd de PvdA de grootste met 18 zetels. Pastors wilde niet met de socialisten in een coalitie en koos voor de oppositie.

Gaat het dit keer wel lukken om groter te worden dan de PvdA?

“Die kans is behoorlijk groot. Vorige keer had de PvdA 40 procent van de kiezers, ongeveer hetzelfde als landelijk. Nu zie je de PvdA in de landelijke peilingen met 15 à 20 procent dalen. In Rotterdam zal dat verlies minder groot zijn, wegens de vele allochtone kiezers, maar ze zullen hun best moeten doen voor 10 zetels.”

Wie zijn de grootste concurrenten?

“Toch wel de PvdA, en daarnaast de PVV. Samen met LR worden dat de grootste partijen. De PVV omdat de partij ook landelijk de grootste is in de peilingen; de PvdA omdat zij altijd heeft geregeerd. Met de PVV heb ik geen moeite, belangrijker vind ik het om de traditionele partijen aan te pakken.”

Moeilijk dat de PVV zo groot wordt?

“Ik zeg altijd: zonder Pim was er geen Wilders. Pim heeft de bom gelegd onder de elite. De oude partijen hebben erg weinig geleerd van wat er in 2002 is gebeurd; ze nemen de problemen en de onvrede niet serieus. Dan is het te voorspellen dat er iemand terugkomt die nóg scherper is dan Fortuyn. Ik zou het jammer vinden als wij elkaar gaan dwarszitten in Rotterdam. Ik denk dat wij samen veel zetels gaan krijgen, en het zou heel mooi zijn als we geen derde partij nodig hebben om een coalitie te vormen.”

Maar u heeft gezegd een coalitie met de PvdA dit keer niet uit te sluiten.

“Klopt, want het is voor ons ook niet goed om in de oppositie te zitten. Je haalt veel minder eer uit je werk. En voor Rotterdam is het ook beter dat we regeren, met wie we dat ook moeten doen. Als we maar genoeg zetels krijgen, dan gaan we meeregeren. Dat is de inzet.”

Reageer op artikel:
Marco Pastors: ‘Samen met PVV Rotterdam besturen’
Sluiten