Spring naar de content

Modern leven

Het heeft Europa behaagd vanaf deze week weer kromme komkommers in de supermarkten toe te staan. Om precies te zijn: in november vorig jaar stemden de afgevaardigden van 27 landen van de Europese Unie in met de afschaffing van de 'marketingstandaarden' voor 26 soorten groente en fruit. Misvormde appels, peren, aardbeien en tomaten vallen niet onder de nieuwe regeling, zo melden de nieuwsmedia nog. Supermarkten moeten de consument waarschuwen door de misbaksels van een apart etiket te voorzien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat een dwazen!

En dan vinden ze het gek dat bij verkiezingen van het Europees Parlement een dikke, vette, ruime meerderheid van de Nederlandse stemgerechtigden hun stembiljet aan de oud-papierbak hebben gegeven. Er komen duurbetaalde lui uit 27 Europese lidstaten naar Brussel of Straatsburg, en ergens op een koude donderdag in november gaat dat gezelschap serieus zitten vergaderen over de kromming van de komkommer. En beweer niet dat ambtelijke molens traag draaien, want binnen acht maanden, binnen 250 dagen, nadat de beslissing is gevallen, is de maatregel al geëffectueerd. Snel!

Maar goed, laten we ons in deze warme week niet al te druk maken over belastinggeldverspilling (mooi Scrabble-woord). Laten we naar de feiten kijken. Ik kan dat goed, want heb een vrouw met moestuin en groene vingers. En ik kan dat objectief, want zelf volstrekt vies van groene vingers. Dus totaal niet emotioneel betrokken bij de komkommer, aardbei, tomaat, boontjes, aardappelen, paprika's, radijsjes en andere heerlijkheden, die vanuit onze onbespoten moestuin rechtstreeks op het bord belanden. Ik weet inmiddels, in het tweede moestuinjaar, wel: er zit veel meer smaak aan de spullen van mevrouw Dijkgraaf dan aan de rechte komkommer, de kleurstofrode tomaat en de gemodificeerde radijsjes die ergens in de rest van de wereld, binnen of buiten Nederland, volgens EU-regels worden gekweekt en in de supermarkt belanden.

Aangezien wij over de grond en de groene vingers beschikken, moeten we er maar van profiteren, dacht ik zo. Al heeft het nieuws over de kromme komkommers en andere misvormd groente- en fruitgevaar me wel aan het twijfelen gebracht. Krijgen wij, met al dat fruit en die groente uit eigen tuin, nog wel genoeg kleurstoffen, smaakstoffen, verdelgingsmiddelen en andere ellende binnen? Ontstaat er geen tekort aan E-nummers in ons lichaam? De Europarlementariër die dat weet, krijgt volgende keer mijn stem.