Philip Freriks II

import blijboom dijkgraaf 3 jul 2009 Cultuur

Blijboom: De NOS zoekt een opvolger voor Philip Freriks. En ik dacht, als ik m’n haar nou eens zó doe…

Dijkgraaf: Maar Blijboom, als er nou één man is in het Nederlandse medialandschap op wie jij níet lijkt… Al was het alleen maar vanwege je taalvastheid. Als jij één foutje maakt, krijg je groene benen, hoge bloeddruk, het gevoel alsof je een boterham met pindakaas in één keer hebt ingeslikt én een vuurrode kop. En dan wil jij…

Blijboom: Laat me nou, ik kan ‘m echt heel leuk nadoen! Op papier dan.

Dijkgraaf: Je bedoelt dat ik je gewoon niet meer in de rede moet vallen? Of is het reden?

Blijboom: Weet ik veel. Nee, jij moet gewoon even zeggen: ‘HET! ACHT! UUR! JOURNAAL! MET! PHILIP! FRERIKS!’ En dan knal ik erin. Haha, heb er nu al lol om.

Dijkgraaf: Vooruit dan maar weer. Het Acht Uur Journaal met Philip Freriks. Zo goed?

Blijboom: “Groetenavond. Premier Gordon Bleu, eh, Brown heeft verklaard dat er in Iran toch géén… eh… heeft verklaard dat er in Irák toch geen massage… of, eh… mas-sa-ver-nie-ti-gings-wapens zijn gevonden. De vermeende aanwijzingen… aanwézigheid van zulke wapens was destijds voor Groot-Brittannië en de Verenigde Straten, pardon, Staten aanleiding om het land binnen te vallen. En nu… zijn ze er… dus níet.

In het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid is gisteravond een zure… zware bom ontploft. De politie houdt de Bosnische… excuses… Baskische afscheidingsbeweging ETA verantwoordelijk en stelt een onderzoek in. Het noorden van de Amerikaanse stad, pardon de Amerikaanse staat Californië wordt al dagenlang geteisterd door hevige brosbanden… eh… door hevige bósbranden. De brand zegt weer… De brandweer zegt het vuur voorlopig nog niet onder controle te hebben.


Premier Blakende… Balkenende heeft Maxima, nee Maxime Verhagen – ik moet het wel goed zeggen – beripst omdat hij vanuit de Trevifontein, de Trveszaal is dat, een foto heeft getriggerd en op internet heeft gezet. Triggeren is een populaire vorm van… ik hoor nu in mijn oortje dat het, dank je wel regie, twítteren is, een moderne vorm van, eh, communiceren die vooral populair is onder mediamensen en politie… politici. Verhagen laat weten… oh, we gaan al naar het volgende onderwerp, zie ik. De Portugese voetballer… waar bent u? Dáár bent u. De Portugese voetballer Cristiano Ronaldo zal zijn gehele voetballeven bij Real Madrid slijten. De Spaanse club heeft een afkoopsom van één milj… tril… een bilj… nou ja, een bedrag met heel veel nullen in zijn contract opgenomen. Supermarkten moeten stoppen met stukprijzen voor kratten brie… stúntprijzen voor kratten… bíer! Dat stelt het Nederlands Instituut voor Alcololbeleid. De stichting… Alcohol moet dat natuurlijk zijn… de stichting vreest dat de galaprijzen… lage prijzen kunnen leiden tot buitensportig alcoholbegrui… bierdrinken onder jongeren.

Het graat… Het gaat niet goed met de garnalenvisserij in ons land. Tijdens een congres over het vangstscrotum: het vangstquotum – neemt u mij niet kwalijk, dat was een sliptong… slip of the tongue, pardon – tijdens een congres over het vangstquotum uitte de bedrijfstak ernstige kritiek op de nieuwe richtlijnen van het mysterie… het ministerie van Landbouw en Visserij aangaande het gebruik van netten met grotere mazen. De vissers prikken… De vissers píkken het niet en kondigen hárrde maatregelen aan.


Méér geld voor béter onderwijs! Dat is korten op de boodschap… korte boodschap… herstel… Dat is in het kort de boodschap – zo moest het dus – de boodschap die staatssecretaris Dijkstra…má van Onderwijs in petto had tijdens het regenten… het recénte debat in de Tweede Kamer. Onderzoek heeft aangetoond dat de kwali… eh… teit van het basisover… de kwaliteit van het basisónderwijs – excuses – dusdanig laag is dat kinderen tegenover… tegen… dat kinderen tegenwóórdig niet eens meer in staat zijn om behoren… naar behoren in staat zijn tot zoiets simpels als het futloos… nee… niet in staat zijn om naar behoren zoiets simpels, eh, uit te voeren als het fóutloos voorlezen van een stuk tekst!

Pffff, het weer nu, met Gerrit Hiemstra…”

Reageer op artikel:
Philip Freriks II
Sluiten