Spring naar de content

Sharon Dijksma krijgt antwoord

Staatssecretaris Sharon Dijksma schreef gisteren een brief aan haar partijgenoten over de nederlaag van de PvdA bij de Europese verkiezingen. Oud-vakbondsman Ap van der Map, PvdA-lid sinds 1962, schreef een brief terug.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Beste mevrouw Dijksma,

Daar stond ik wel even van te kijken, dat u mij dus een brief heb gestuurd. ‘Geachte partijgenoten’ stond erboven. ‘Beste Kameraden’, zouden we vroeger hebben gezegd, maar daar heb u dus waarschijnlijk helemaal geen weet van.
In uw brief stonden dus een hoop dingen over de Europese verkiezingen en over hoe het ken dat die zo slecht hebben afkunnen aflopen voor de partij. U probeert dat allemaal uit elkaar te leggen, maar ik en ook mijn vrouw snapten er bar weinig van.
Zo schrijft u dus bijvoorbeeld dat de verkiezingsboodschap niet helder was, dat de strategie niet klopte, dat er geen genoeg geld was, dat onze lijsttrekker geïsoleerd raakte, dat de slogan versleten was, dat er geen gevoel van urgentie was, dat de campagnemanager te laat in dienst kwam, dat de hele zaak niet goed was voorbereid en nog een heleboel meer. Maar u schrijft dus ook dat die verkiezingscampagne werd uitgevoerd ‘door een zeer enthousiast team’. Maar hoe ken dat dan? Ik bedoel: waar was dat team dan enthousiast over? Over de nieuwe zonnebril van Wouter Bos of zo?
Maar d’r staan dus nog veel meer rare dingen in uw brief. Want u schrijft dus ook dat we leven in een tijd ‘waarin mensen onzeker zijn over de vraag of we erin slagen met verschillende nationaliteiten en religies vreedzaam te kunnen samenleven’. Want dat schrijft u dus. Maar waarom zegt u nou niet gewoon dat het dus gaat om Turken, Marokkanen en Mohammedanen? ’t Is zonde dat ik zeg hoor, maar zo is het dus gewoon. Of denkt u soms dat er hier in de buurt problemen zijn met mensen uit Denemarken die in Boeda geloven of zo? Nou, kom u maar eens kijken dan, kun u het zelf allemaal met eigen ogen zien.
Verder schrijft u dus ook dat overal in Nederland wethouders van onze partij allerlei wijken opknappen, ‘zodat arm en rijk door elkaar willen wonen’. Nou weet ik dus niet precies of u Joop den Uyl nog heb gekend (zal wel van niet), maar die ging het er dus niet om dat arme mensen bij rijke lui in dezelfde straat zouden moeten wonen, maar dat arme mensen niet langer arm zouden zijn. Kijk, dát is nou socialisme. Maar daar heb u dus denk ik ook helemaal geen weet van.
Nou ja, ’t is wel weer genoeg zo. Mijn vrouw zegt trouwens dat u de laatste tijd erg bent afgeslankt. Dus dat past dan wel bij wat er met de partij is gebeurd.  

Met hartelijke groet,

Ap van der Map

Onderwerpen