Spring naar de content

Ter Horst: ‘Wilders kiest slachtofferrol’

Volgens minister Guusje ter Horst (PvdA) van Binnenlandse Zaken zou de burger zelf ook wel iets kunnen doen om een bijdrage te leveren aan de veiligheid in de samenleving en kiest Wilders voor een slachtofferrol.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat zei ze gisteravond tijdens het politiek café Libertijn in de Heeren van Aemstel in Amsterdam. Gevraagd naar haar reactie op de taximoord in de hoofdstad dit weekend, zei ze dat dit ook had kunnen gebeuren als de taxiwereld niet geliberaliseerd was. Ze vindt dat gemeenten weer zelf moeten kunnen bepalen wie er een vergunning krijgt. Bij wangedrag moet die vergunning ook weer kunnen worden ingetrokken. Volgens Ter Horst zijn er veel meer agenten op straat dan vroeger, maar kun je niet op elke straathoek een politieagent zetten. Mensen moet zich gedragen, aldus de minister. “Iedereen heeft een taak in de samenleving als geheel. Je bent er niet alleen voor jezelf, je behoort ook een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid.”

Verder werd onder meer gesproken over de Mexicaanse griep, volgens Ter Horst gevaarlijker dan aanvankelijk werd gedacht (“Er is een kans dat 30 procent van de Nederlanders ziek wordt”), en de PvdA. Op de opmerking van de presentator dat de PvdA weer de ideologische hoek induikt, reageerde Ter Horst: “Is dat erg? Ideologie is de basis van elke partij. Zonder ideologie heb je niets te zoeken in de politiek.”

Had zo’n rapport over wat er allemaal is misgegaan bij de PvdA tijdens de Europese verkiezingen niet beter door een onafhankelijke commissie kunnen worden opgesteld?
“Het ging om het handelen van de PvdA, dat kan de partij het best zelf doen. En het is nu niet dat het rapport zonder kritiek was. Juist niet! De PvdA is bereid om zelfkritiek te leveren.”

Wat vindt u van de reactie van Wilders op uw uitspraken vorige week in Vrij Nederland?
“Mijn woorden waren niet zozeer op hem gericht. Hij kiest voor de slachtofferrol.”