Spring naar de content

NVM: ‘De Pers schrijft klinkklare onzin’

Makelaars hebben vaak last van een slecht imago. Gladde jongens die tijdens het najagen van het snelle geld niet altijd even eerlijk zijn. Nu blijkt volgens een artikel in De Pers de NVM, de overkoepelende vereniging van de makelaars, een onbetrouwbare club. In ieder geval zijn hun onlangs gepresenteerde kwartaalcijfers, waaruit zou blijken dat de huizenmarkt licht aantrekt, ‘opportunistisch’ en ‘onbetrouwbaar’. Daarnaast zou negatieve cijfers over de huizenmarkt onder de pet worden gehouden en de media worden misleid. “Klinkklare onzin,” zegt Roeland Kimman, woordvoerder van de NVM.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Meneer Kimman, uw cijfers zijn onbetrouwbaar, want te positief.
“We zijn zo duidelijk als maar zijn kan. We meten altijd per kwartaal. We zeggen zelfs dat ten opzichte van verleden jaar de prijzen 5,7 procent lager liggen. Klinkklare onzin dus. Transparanter kan het niet!”

Dat banken uw cijfers niet gebruiken, vindt u dat geen teken aan de wand?
“Iedereen zit juist op onze cijfers te wachten omdat wij heel dicht op de markt zitten. Als u vandaag een huis koopt, dan noteren we dat als transactie. Cijfers van het kadaster lopen daar op achter. Dus banken en notarissen zien in onze cijfers wie er over drie maanden voor hun deur staan.”

In het artikel wordt ook geschreven over de NVM-makelaar Robert-Jan Bekkering die uit de school klapte over een verschil tussen interne en externe verhalen. Negatieve berichten over de huizenmarkt blijven intern terwijl u naar buiten toe mooi weer speelt.
“Ik weet niet waar die man over heeft gesproken, maar er zijn geen verschillen tussen interne en externe praatjes. Als De Pers uit is om ons een negatief beeld van ons te creëren, laat ze vooral hun gang gaan. Het is tendentieus wat ze schrijven, een echt stemmingmakerij-artikel. Eigenlijk te schandalig voor woorden.”