Spring naar de content

Te koop: worstelend weekblad

Fascinerend gerucht: bladenuitgever Sanoma heeft het weekblad Revu te koop aangeboden aan boekenuitgeverij Nieuw Amsterdam. Frénk van der Linden deed hier woensdagavond kond van in het door hem gepresenteerde Radio 1-programma Kunststof. De grote vraag is: is het waar?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Van der Linden kwam met zijn onthulling aan het eind van een vraaggesprek met een zeer hoog Revu-gehalte. De presentator, zelf ex-redacteur van Revu, interviewde de Revu-journalisten Stan de Jong en Koen Voskuil. Onderwerp: hun bij Nieuw Amsterdam verschenen boek ‘De Club van Dollars‘, over society-oplichter Jonathan Tobing. Van der Linden beriep zich bij zijn ontboezeming over het te koop staan van Revu op ‘bronnen in de top van Sanoma’. Hij wees erop dat de geldschieter van Nieuw Amsterdam Derk Sauer is. Sauer was ooit hoofdredacteur van (toen nog Nieuwe) Revu.
Sanoma-directeur Auke Visser, desgevraagd: “Er klopt niets van. Als iemand Revu te koop aanbiedt, zou ik dat moeten doen. Het is totaal niet aan de orde.” Van der Linden klonk anders behoorlijk stellig. “Zo klinkt hij altijd. Dat is Frénks grote kracht, haha.”
Visser erkent dat Revu betere tijden heeft gekend – de lezers haken al jaren in snel tempo af en advertenties heeft het blad nauwelijks. Toch maakt Revu volgens hem nog steeds winst. “We hebben dan ook niet de intentie het blad te verkopen en zijn met niemand in gesprek.”
Een tijdje geleden was hij dat overigens wel, geeft de Sanoma-baas vervolgens toe. Aspirant-koper: de sinds zijn huwelijk met Nina Brink zeer bemiddelde ex-Revu-redacteur Pieter Storms. “Met Storms heb ik een concreet gesprek gevoerd. Maar dat heeft tot niets geleid.” Waarom niet? “Op een gegeven moment heb ik niks meer van Storms gehoord.”
Nieuw Amsterdam heeft hoe dan ook geen trek in Revu, laat Henk ter Borg van deze uitgeverij weten. “Ik weet van niets en ik vind zo’n overname een krankzinnig idee. Ja, we maken literaire bladen als Hard Gras en Koud Bloed. Maar Revu is iets heel anders. En waarom zouden wij een noodlijdend blaadje overnemen? Want het gaat heel slecht met Revu, dat weet ik wel.”

Onderwerpen