Spring naar de content

Coffeeshops zijn vóór thuis kweken

D66’er Boris van der Ham is op studiereis in de Verenigde Staten en vond daar dé oplossing voor ons bewierookte en neergesabelde gedoogbeleid ten aanzien van cannabis. Hij is voorstander van een proef waarbij klanten wiet kunnen kweken voor hun ‘eigen’ shop. Op die manier worden teelt en verkoop kleinschaliger, en dat wil de overheid ook graag. Willem Panders, voorzitter van het Platform Cannabisondernemingen en eigenaar van coffeeshop Piramide, is vóór.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Meneer Penders, waarom vindt u dit een goed plan?
“We juichen ieder plan toe waardoor prijzen omlaag gaan en criminele organisaties zich minder met wiet bezig gaan houden. In 1989 was de inkoopprijs van nederwiet 1,25 euro per gram nu is dat drie keer zoveel geworden. Dankzij de criminalisering.”

Clubleden mogen in Oakland 72 planten houden. Iets voor Nederland waar men vijf planten mag telen?
“Die getallen zijn voor mij niet heilig, maar je geeft op die manier het hele zinvolle beleid wat meer armslag en meer ruimte om die achterdeur in te vullen. Het Amerikaanse model begint ons steeds meer in te halen, met deze teelvrijheid en ook met verhandelbare doktersrecepten voor marihuana.”

Wat vindt u van het rapport van Commissie van de Donk?
“De commissie schrijft dat de excessen niet zozeer door coffeeshops zijn ontstaan, maar veel meer vanwege de criminalisering van het gewas cannabis. Het rapport onderschrijft dat coffeeshops niet altijd te maken te maken hebben met criminele organisaties, dat is positief.”

D66 heeft tegelijk een eigen nota gepresenteerd, wat vindt u daarvan?
“Die partij heeft zich altijd ingezet voor regulering. We vinden hun ideeën een stuk reëler dan wat het CDA doet: een constante emotionele discussie gevoerd vanuit de onderbuik en niet vanuit de feiten en argumenten.”