Spring naar de content

‘Training journalisten alleen om zieltjes islam te winnen’

“De westerse media berichten veel te rellerig over de islam. Dat komt door gebrek aan kennis over deze godsdienst en de Arabische wereld.” Deze mening uit Jielis van Baalen, de kersverse directeur van het Center for Intercultural Dialogue and Translation, vandaag in Trouw. Om het kennisdeficit op te lossen, wil Van Baalen een kenniscentrum in Caïro opzetten waar westerse journalisten zich kunnen verdiepen in de Arabische wereld en de islam. Dat lijkt arabist Hans Jansen ‘een waardeloze onderneming’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Meneer Jansen, mensen die wél kennis van de Islam hebben worden niet serieus genomen en te weinig aan het woord gelaten, vindt Van Baalen.
“Flauwekul en niet waar. Er klinkt een eindeloze stroom clichés dat we begrip moeten hebben voor dingen in de islam terwijl dezelfde dingen van gereformeerden ab-so-luut niet zouden pikken. De politieke partijen die tegen de katholieken en gereformeerden gevochten hebben, staan nu aan de kant van de islam. Echt heel wonderlijk.”

Dat trainingscentrum in Caïro, denkt u dat journalisten daar wijzer van worden?
“Ik herken weer alle clichés van de multiculturele diversiteits-subsidiedansen van de Europese Unie en de Organisatie van de Islamitische Conferentie. Het lijkt me een waardeloze onderneming die alleen is bedoeld om zieltjes te winnen voor de islam.”

Waarom gelooft u er niet in?
“Ik word te oud voor deze wereld. Ik heb dit soort gedoe al zo vaak gehoord. Het komt er altijd op neer dat je een preek van een imam moet aanhoren. Ik zou er geen zin in hebben als ik journalist zou zijn. Maar goed, vroeger hadden wij ook geen zin in de kerk, de jongeren van tegenwoordig zien niets liever dan een moskee.”