Prof. Tak: ‘Ik wil excuses van de media’

niek stolker 15 jul 2009 Cultuur

Hoe graag de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen ook wil dat men in de Domstad overgaat tot de orde van de dag, de affaire rondom zijn declaratiegedrag ettert maar door. Bleek onlangs dat de PvdA’er in de eerste elf maanden van vorig jaar voor liefst 4900 euro te hebben gebeld, nu heeft bestuursrechtgeleerde Fred Vink aangifte tegen hem gedaan. Aanklacht: oplichting. Vink is bereid de aangifte in te trekken indien Wolfsen voor 1 augustus 20.160 euro aan pensionkosten terugstort in de gemeentekas én zijn excuses aanbiedt aan professor Twan Tak, die door Wolfsen werd neergezet als ‘juridische quatsch’ verkopende querulant. Wolfsen weigert en wacht af wat het Openbaar ministerie met de aangifte doet. Maar wat vindt Tak zelf van de zaak? De gepensioneerde professor zit zich thuis in het Limburgse Meerssen op te winden: “Ik ben nogal verbolgen over de wijze waarop de media hiermee zijn omgegaan.”

Over de rol van de burgemeester kan hij kort zijn: “De heer Wolfsen zit op dit punt fout, dat is heel evident.” Volgens Tak heeft Wolfsen recht op een reiskostenvergoeding, niet op een huisvestingsvergoeding. “Die regeling wordt nu misbruikt door burgemeesters, maar ook door wethouders en Commissarissen van de Koningin. De minister werkt daar keihard aan mee.” Toen hij dit in april aangaf in een artikel in Ons Utrecht, reageerde Wolfsen door alle 132.000 exemplaren van het huis-aan-huisblad te vernietigen en opnieuw te laten drukken zónder het gewraakte artikel. Waarna de Affaire Wolfsen in volle hevigheid losbarstte.

Professor Tak, hoopt u dat het Openbaar Ministerie de aangifte van Vink serieus neemt?
“Ik ben een wetenschapper die twee journalisten te woord heeft gestaan. Ik ben nog steeds verbolgen over de wijze waarop ik daarvoor bedankt ben. Wolfsen heeft me gediskwalificeerd als een querulant die quatsch verkoopt..”

Vink eist dat Wolfsen zijn excuses aan u aanbiedt. Staat u achter die eis?
“Ik heb van tevoren een mail van Vink gekregen waarin hij me op de hoogte stelde. Vond ik heel correct van hem. Maar ik hoef geen excuses van Wolfsen, ik wil liever excuses van de media. Nadat ik als querulant was neergezet heb ik tot drie keer Pauw & Witteman aangeschreven en Clairy Polak ook. Ik heb geen reactie gehad. Ze vinden het spannender om met een hoogwaardigheidsbekleder aan tafel te zitten dan op zoek te gaan naar de waarheid. In mijn tijd was het een eer om op zoek te gaan naar de waarheid. Ik heb hier een zeer bittere smaak aan over gehouden.”

Reageer op artikel:
Prof. Tak: ‘Ik wil excuses van de media’
Sluiten