Doel: Paal

import eetteam 24 jul 2009 Leven

Suske, Wiske, Lambiek en tante Sidonia komen uit het plaatsje Doel in de oksel van Zeeuws-Vlaanderen. Willy Vandersteen, schepper van Suske en Wiske, kende Doel nog als ‘het idyllische polderdorp aan de Schelde’, maar inmiddels is Doel geannexeerd als beoogd uitbreidingsgebied voor de Antwerpse haven en zijn de bewoners geëvacueerd. Doel is nu een naargeestige ghosttown met dichtgespijkerde huizen; wie op zoek is naar een idyllisch polderdorp aan de Schelde, volgt de Schelde-oever in westelijke richting van Doel naar Paal, daarbij ongemerkt de Nederlandse grens overstekend. In Paal zijn slechts twee horecagelegenheden, en de kans is groot dat de toevallige bezoeker het belangrijkste adres voorbij rijdt. Restaurant Kint & Co in de Havenstraat ligt min of meer verscholen achter zijn eigen terras aan de straatkant, en dat is in dit jaargetijde ook de plek waar je wilt zitten – het rode interieur van de zaak, is leeg op de centrale open keuken na natuurlijk.

Kint serveert begrijpelijke feelgood-gerechten. Het begint al met een amuse van stukjes pata-negraham met olijven en lekker brood met zoute boter, die op het aandoenlijk geborduurde tafelkleed gezet wordt.

Er is een weekmenu van drie gangen voor € 32,50 plus een bescheiden à la carte-keuze van twee voor- en twee hoofdgerechten. Binnen deze twee lijsten is vervolgens weer alles mogelijk.

Om een halve Oosterscheldekreeft (€ 18,50) kunnen we bijna niet heen, vooral niet nadat de gastheer ons heeft ingefluisterd dat de voortvarende bescherming van het gepantserde roofdier in de afgelopen jaren er nu toe schijnt te hebben geleid dat de kreeften een paar dijken verderop onder het wateroppervlak van de Oosterschelde wel een meter dik gestapeld liggen. Het kreeftje wordt geflankeerd door een crostino met aangenaam pittige rouille en tuinkers, simpel en smakelijk.

Kabeljauw is in deze contreien ook een lokaal product; er is carpaccio gesneden van licht gepekelde kabeljauw in combinatie met schijven nieuwe aardappel, tuinkers en gekruide olijfolie.

Het verderfelijke tower cooking is de stapeldrang van koks uit de jaren negentig, waarbij van de op de spijskaart opgesomde ingrediënten een wankel bouwsel werd opgetrokken dat met mikado-techniek verorberd diende te worden, maar meestal bij eerste aanraking al in een gecompliceerde aanrijding veranderde. Bij Kint zien we dat je ook een heel rustiek stapeltje kunt leggen van gegaarde stukken kalfslende, ovenaardappels en brokken Parmezaanse kaas zonder in tuttigheid te vervallen.

Het lamsvlees – afkomstig van een lokale schaapskudde – gaat vergezeld van peultjes, polenta, enkelgedopte tuinbonen en zwarte olijven.


We besluiten de feestelijkheden met een even lekker als bijzonder voedzaam roomrijstpuddinkje met abrikozencoulis en gekarameliseerde walnoten. Met het oog op de lange terugreis naar de Randstad houden we het bij een paar losse glazen wijn, waarvan de handgemaakte bio Weissburgunder van Jürgen Leiner uit de Pfalz (€ 4 per glas) mij uitstekend beviel. Totale schade: nog net geen 111 euro. Kint in Paal is een Doel op zich. RH

Restaurant Kint & Co, Havenstraat 9-11, Paal. Tel. 0114-635642.

Reageer op artikel:
Doel: Paal
Sluiten