De andere Michaël Zeeman
Over de doden niets dan goeds. Dus ook na het te vroeg overlijden van dichter, schrijver, literatuurrecensent en televisiepresentator Michaël Zeeman (50) verschijnen weer hagiografieën. Soms wordt daarbij de realiteit uit het oog verloren.
Van boeken nam hij wel eens eentje te veel mee, zo staat vandaag in de Volkskrant. In realiteit ging het om een ‘verduistering van een bedrag van honderdduizenden guldens aan boeken en ook enkele grote geldbedragen’.
Naast een passie voor boeken, hij had er naar eigen zeggen 30.000, had Zeeman ook een passie voor vrouwen. Hij [[popup file=”2009-07/afbeelding_49.png” description=”hield” alt=”Zeeman kocht liefde?” align=”left” ]] van ze, leek ze te [[popup file=”2009-07/afbeelding_44.png” description=”kopen” alt=”Roos Schlikker over Michael Zeeman” align=”left” ]] en had soms last van losse handjes. Hoewel hij het internet verfoeide, was Zeeman niet te beroerd zijn slechte naam er op zelf te zuiveren.
Theo van Gogh vond Zeeman niet zo aardig, Atte Jongstra zette in zijn boek Klinkende Ikken de criticus neer als een intellectualist en NRC-journalist Joke Mat schreef een profiel waarin hij zich niet herkende.
Ach, hoe we hem herinneren is voor iedereen [[popup file=”2009-07/afbeelding_50.png” description=”anders” alt=”Herinnering Louis Hoeks, Financieele Dagblad” align=”left” ]]. In ieder geval mist Nederland weer een kleurrijk criticus.
Ter nagedachtenis aan Michaël Zeeman herhaalt de VPRO vanavond, dinsdag 28 juli, Op Afstand, het portret dat hij maakte van de Amerikaanse schrijver Philip Roth. Een film waaruit Zeemans grote liefde voor literatuur en respect voor iemands werk blijken. Op Afstand wordt om 23.30 uur uitgezonden op Nederland 2.
Fragment uit Zeeman met boeken: