De vrouw als kostwinner

Mensje Melchior 29 jul 2009 Politiek

Meer mannen dan vrouwen worden getroffen door de recessie. Gevolg: hij achter het aanrecht, zij fulltime aan het werk. De vrouw als kostwinner – kan het gemiddelde Nederlandse gezin die nieuwe rolverdeling aan? ‘Soms maak ik geld aan hem over, zodat hij zijn medewerkers en leveranciers kan betalen.’

Gerwin Wulms (44) en Lonneke Bindels wonen nu zes jaar samen in het Brabantse Baarle-Nassau, in een ruime eengezinswoning met een grote tuin. Allebei hebben ze drie kinderen uit een eerder huwelijk. Vier ervan wonen bij hen. Zijn dakdekkersbedrijf verkeert in zwaar weer. Gerwin heeft tien mensen in dienst en nog een paar dakdekkers die op oproepbasis werken. Hij zegt: “Ik heb geen idee of ik over drie weken weer nieuwe opdrachten heb.”

Lonneke heeft sinds kort ook een eigen bedrijf. Ze werkt als interim-directeur op basisscholen en geeft  trainingen aan leerkrachten en medewerkers in de kinderopvang. Lonneke en Gerwin zijn niet het enige stel waarbij de vrouw door de economische crisis de rol van kostwinner overneemt. De werkloosheid – inmiddels opgelopen tot 4,8 procent – slaat het hardst toe bij mannen onder de 45 jaar. Zij werken het meest in sectoren die de harde klappen krijgen: de transportsector, de bouw en de industrie. Bij vrouwen neemt de werkloosheid ook toe, maar minder hard. Zij hebben het geluk dat ze vaker in minder conjunctuurgevoelige branches werken, zoals de zorg en het onderwijs.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Reageer op artikel:
De vrouw als kostwinner
Sluiten