Spring naar de content

Hans Couzy: ‘Woorden Karadzic grote flauwekul’

Volgens Radovan Karadzic is Dutchbat aan ‘oneerlijke’ kritiek blootgesteld na de val Srebrenica op 11 juli 1995. Karadzic staat terecht bij het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag voor volkerenmoord. Volgens hem treft de Nederlandse blauwhelmen geen blaam. Hans Couzy, bevelhebber van de landstrijdkrachten tijdens de val van de enclave, vindt de woorden de architect van de etnische zuivering in Bosnië begin jaren negentig ‘grote flauwekul’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Meneer Couzy, wat vindt u van het interview?
“Wat hij zegt, is grote onzin. Het enige dat uit het bericht blijkt, is dat hij zichzelf onschuldiger probeert af te schilderen dan hij in werkelijkheid is. Hij denkt dat dit zou kunnen helpen tijdens zijn proces. Het is grote flauwekul, hij had het ook eerder kunnen doen.”

Hij stelt dat het Servische leger Srebrenica innam omdat de enclave een bolwerk was van het Bosnische leger dat omliggende Servische dorpen aanviel…
“Hij heeft wel gelijk over de veroordeelde Bosnisch-moslim militair Naser Oric. Onder zijn leiding werden er verschrikkelijke expedities ondernomen en moordpartijen aangericht. Maar dat was wel in de periode 1993-1994. In maart 1995 heeft hij de enclave verlaten en is daar niet meer teruggeweest, totdat wij daar weg waren. Maar dat had dus niets te maken met het innemen van die enclave, want die moordpartijen waren jaren voor de inname van de enclave uitgevoerd.”

Was het niet de Franse generaal Bernard Janvier die luchtsteun tegenhield waardoor de enclave viel en de Serven vrij spel hadden?
“Nee, generaal Janvier heeft die verwijten onterecht gekregen. Ik heb een paar keer uitvoerig met hem gesproken en ik denk dat hij juist erg betrokken was, met oog voor beide kanten.
Er werden veertig Nederlandse blauwhelmen gegijzeld door Mladic. Dat vond hij een groot risico want de Servische generaal had al gedreigd dat de gevangen Nederlanders bij luchtsteun het niet zouden overleven. Daarnaast had die luchtsteun niet veel uitgehaald. Waarschijnlijk waren er dan meer slachtoffers vallen. Ik heb alle begrip voor zijn beslissing.”

Denkt u nog wel eens aan Srebrenica?
“Het is niet zo dat ik er wakker van lig, maar als het in het nieuws komt, dan denk ik er wel aan. Maar slapeloze nachten heb ik er niet van, want uiteindelijk konden wij er ook niets aan doen.”

Bent u nog teruggeweest naar Srebrenica?
“Nee, ik ben er nooit meer geweest. Ik ga liever naar een ander land op vakantie dan Bosnië.”