Spring naar de content

Nummer 12 van SP wil de WW niet in

Het moet maar eens afgelopen zijn met riante wachtgeldregelingen voor oud-politici, zo meldde SP-Kamerlid Ronald van Raak gisterenochtend op de [[popup file=”2009-07/telegraaf-politici-ww_copy2.jpg” description=”voorpagina” align=”inline” ]] van De Telegraaf. Een weinig zelfzuchtig plan van de SP, aangezien de partij volgens Maurice de Hond meer dan halveert: de partij zakt van 25 naar 11 zetels. Met een beetje pech moet Sharon Gesthuizen, de huidige nummer 12 in de Tweede Kamer, na de huidige kabinetsperiode de WW in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Mevrouw Gesthuizen, als de situatie zo blijft, moet u de WW in. Schiet de SP zich met dit voorstel niet in de eigen voet?
“Nee, ik zit daar niet voor de eigen portemonnee. Ik ben volksvertegenwoordiger.”

Wat betekent dit voorstel voor u persoonlijk?
“Ik ben nu nummer 12, maar misschien sta ik bij de volgende verkiezingen op plaats 35 op juist hoger dan nu. Dat weten we volgend jaar zomer pas, als de nieuwe kandidatenlijst wordt samengesteld. Daar ben ik nu helemaal niet mee bezig. Ik richt me nu op belangrijke dingen, hopend dat de SP daardoor méér dan 11 zetels haalt.”

En mocht u niet herkozen worden?
“Dan ga ik werken. Ik ben zelfstandig ondernemer geweest; ik had een productiebedrijfje dat video’s maakte. Als ik oud-collega’s hoor over de veranderingen in het vak zal ik moeten bijleren, maar daar zal ik mij vol enthousiasme instorten. Ik voel me nergens te goed voor.”

Hoe letterlijk mogen we die laatste opmerking nemen?
“Kijk, werk is gewoon werk. In deze tijd moeten mensen genoegen nemen met misschien nét niet de ideale droombaan of íets minder salaris. We moeten flexibel zijn. Maar door de afdrachtregeling van de SP ben ik ook niet gewend om veel te verdienen, dus voor mij is het minder moeilijk om me aan te passen.”

Hoeveel verdient u na de afdrachtregeling?
“De laatste keer dat ik op een afschrift keek, kreeg ik een kleine 2400 euro bijgeschreven. Andere Kamerleden krijgen minstens het dubbele netto, voor hen is het moeilijker om een stapje terug te doen.”

Maar u zegt tegen hen: niet zeuren?
“Niet zeuren: dat kan ik niet zeggen. Maar de wachtgeldregeling is nu in ieder geval veel te ruim. En de afdrachtregeling is juist een van de redenen dat ik op de SP ben gaan stemmen.”

Het voorstel komt van Ronald van Raak. Heeft hij niet makkelijk praten met zijn zevende plaats op de lijst?
“Zo moet je daar niet naar kijken. Ook Ronald zit daar niet voor eigen portemonnee.”