Spring naar de content

Juweeltjes

Daniel Johnston Welcome To My World

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Kurt Cobain was fan, en Tom Waits, Beck, Eels en Sparklehorse zijn zo onder de indruk van zijn werk dat zij met liefde een cover van een van zijn songs wilden opnemen. We hebben het over Daniel Johnston, een van de meest getalenteerde en bizarre fenomenen uit de popgeschiedenis. Zijn labiele geestelijke gezondheid heeft een glanzende carrière echter in de weg gestaan.

Johnston begon in de jaren tachtig met het verkopen van cassettes, waarop hij zijn soms kinderlijk naïeve en altijd slecht opgenomen liedjes aan de man probeerde te brengen. Hulde aan Cobain en andere bewonderaars dat zij door Johnstons amateuristische opnamen heen hebben kunnen luisteren.

Het is twijfelachtig of kopers van Welcome To My World daartoe ook in staat zullen zijn. Dit opnieuw uitgebrachte compilatiealbum zal voor velen namelijk in de categorie ‘dat kan mijn zoontje van zes ook’ vallen. Die misvatting werd vijf jaar geleden uit de weg geruimd door het dubbelalbum The Late Daniel Johnston – Discovered Covered.

De covers van Tom Waits, TV on The Radio en Death Cab for Cutie zijn juweeltjes die precies laten horen waarom Johnston een van de interessantste singer/songwriters van de afgelopen twintig jaar is. Voor wie de hartverscheurende vocalen van dit buitenbeentje al kent, zijn Welcome To My World en de andere re-issues een rijke aanvulling op de collectie. Voor anderen is het wellicht een aansporing om kennis te maken met deze man uit Austin, Texas. Want de inmiddels 48-jarige Johnston was een bijzonder kind, en dat is-ie gebleven.

Ruud Meijer

Onderwerpen