Spring naar de content

Premier Kroes

Hoe goed is Neelie Kroes aan de pokertafel? De Eurocommissaris voor Mededinging liet onlangs weten dat ze niet beschikbaar is voor de Nederlandse politiek en vasthoudt aan haar wens om aan een tweede termijn in Europa te beginnen. Het kan VVD-lid Kroes niet zijn ontgaan dat haar wens vooralsnog niet die van het CDA is. Dat meent in oud-minister Cees Veerman en de huidige minister Maria van der Hoeven geschikte kandidaten te hebben en schijnt de zetel van Kroes voor zich op te eisen. Dat nu, lijkt de boodschap van Kroes, kan het CDA maar beter niet doen. Want als ze haar droombaan in Europa verliest, zal haar wraak zoet zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Haar openlijke bekendmaking dat ze niet terugkeert naar de Nederlandse politiek is niets meer en niets minder dan een laatste waarschuwing aan het adres van het CDA. Als het CDA de uiterst belangrijke post Mededinging in de Europese Commissie ziet als een kans om een partijgenoot aan een prestigieuze baan te helpen en dus de zeer succesvolle Neelie Kroes een oor aannaait, maakt Kroes ogenblikkelijk de maximale draai. Dan hád ze dolgraag in Europa willen blijven, heeft het CDA dat helaas onmogelijk gemaakt, deed de onder een gebrek aan leiderschap dolende VVD een dringend beroep op haar om Rutte uit zijn lijden te verlossen, en lonkte opeens het perspectief de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden. Ten koste van Jan Peter Balkenende, de CDA’er die onvoldoende zijn best heeft gedaan om Kroes in Europa te houden (misschien wel omdat de Franse president Sarkozy van Kroes af wil en Balkenende graag luistert naar de echte leiders).

Alsof toeval niet bestaat: opiniepeiler Maurice de Hond vroeg deze week hoe Nederland over Kroes denkt. Liefst 72 procent vindt dat ze Eurocommissaris moet blijven. Als dat niet gebeurt, moet ze lijsttrekker van de VVD worden. Echt opmerkelijk is het antwoord op de vraag van De Hond wie de volgende premier moet worden: Kroes. De enige politicus die voldoende inhoud én charisma heeft om de opkomst van Wilders te stuiten. Kroes kan pokeren. Maar kan Balkenende het ook? In het belang van het CDA en zijn eigen positie zorgt hij dat Kroes gelukkig blijft. Dus Eurocommissaris. Want één ding is zeker: van echte draaikonten wint Balkenende tegenwoordig moeiteloos – maar Kroes is echt van een ander kaliber.


Jan Dijkgraaf ([email protected])

Onderwerpen