Trend Gratis boek

import 21ste eeuw 31 jul 2009 Leven

Gratis is al een tijdje een trend in de media – maar uitgeverijen die gratis én legaal boeken uitdelen, da’s tamelijk nieuw. Uitgeverij Lebowski heeft besloten het boek Piraterij van Matt Mason, dat op 19 augustus in de winkel ligt, nu al gratis aan te bieden. Een experiment, aldus Roel van Diepen van Lebowski. “De thematiek van het boek rechtvaardigt het. En natuurlijk verdienen wij uiteindelijk geld met het verkopen van echte boeken. Maar het online gratis beschikbaar stellen van boeken had bij experimenten in het buitenland geen negatieve gevolgen voor de verkoop van ‘fysieke’ boeken.”

Masons boek signaleert dat de tijd dat platenmaatschappijen, uitgeverijen en filmproducenten de touwtjes stevig in handen hadden, voorbij is. Iedereen kan tegenwoordig piraat zijn: worden films verboden in China? Piraten verspreiden illegale dvd’s die massaal aftrek vinden. Madonna sommeert fans die haar songs downloaden daarmee op te houden: “What the fuck do you think you’re doing?” Muzikanten verwerken haar statement in remixes en hacken haar website: “This is what the fuck I’m doing.”

Bevalt de site van Lowlands (www.lowlands.nl ) je niet? Dan maak je gewoon een nieuwe (www.lowla.nl) die wel aan je eisen voldoet. Maar piraterij ondermijnt ook censuur, dictatuur en repressie, betoogt Mason.

Belangstellenden kunnen het boek downloaden van www.lebowskipublishers.nl. De door de uitgeverij gedrukte en gebonden versie kost overigens €17,90.

Reageer op artikel:
Trend Gratis boek
Sluiten