Spring naar de content

‘Wolfsen heeft zich volstrekt belachelijk gemaakt’

HP/De Tijd onthulde deze week dat de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) in november twee dagen in Utrecht confereert en daar een receptie krijgt aangeboden. Gulle gever van al dat lekkers: burgemeester/shredder Aleid Wolfsen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

En denk nou niet dat het wrang is dat het journaille zich laat verwennen door de man die in april de uitgever van Ons Utrecht dusdanig onder druk zette dat hij 131.500 kranten liet vernietigen. Want, zo zei VVOJ-voorzitter en de Volkskrant-journalist Jeroen Trommelen in datzelfde artikel: “Het is traditie dat door de burgemeester een receptie wordt aangeboden.” Wouter de Heus, de auteur van het gewraakte artikel in Ons Utrecht, is minder laconiek. 

Meneer De Heus, u bent verontwaardigd.
“Als ik terug ben van vakantie ga ik die gasten van de VVOJ eens bellen. In april werd ik benaderd door een bestuurslid van die club. Ze vroegen of ik een case study wilde maken over onderzoeksjournalistiek in de lokale media. Het is wel bizar dat de VVOJ-conferentie dit jaar in Utrecht is. In mei, toen de affaire-Wolfsen net losbarstte, was de Dag van de Persvrijheid ook al in Utrecht.”

Valt er nog wel te werken met Wolfsen?
“Hij heeft zich volstrekt belachelijk gemaakt. Sinds dat interview op Radio 1 is hij helemaal ongeloofwaardig. Ach, ik negeer ‘m maar.”

Lukt dat een beetje? U komt hem als stadsverslaggever geregeld tegen.
“Dat valt wel mee. De laatste keer verstarde hij toen hij me zag. Hij draaide zich meteen om.”

Wat kinderachtig.
“Hij vindt ons ook kinderachtig kennelijk. Die houding van hem is gewoon stuitend. Dat een stoethaspel van de Veluwe komt vertellen waar we wel en geen onderzoek naar kunnen doen. Dan denk ik echt: gadverdamme.”

Denkt u dat de burgemeester de conferentie in november haalt?
“Ik weet niet hoe lang dit nog duurt, maar dit zijn zulke fundamentele uitglijers. Dat Volkskrant-interview alleen al. Die man wordt ook door een deel van de gemeenteraad niet meer serieus genomen. Alleen: Wolfsen stopt niet zomaar uit zichzelf. De gemeenteraad zal hem niet wegsturen, die heeft al crisis op crisis gehad. En de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zijn pas op 3 maart 2010. Nee, Wolfsen stopt alleen als hij een belletje uit de partijleiding van de PvdA krijgt. Dat ze zeggen: dit heeft nu lang genoeg geduurd. Maar misschien zien ze zijn uitglijers daar als klein bier. Ik heb er maar één conclusie voor: ongeschikt.”