Spring naar de content

Buitenlandse Zaken: Ideeën Van Agt werken contraproductief

Dries van Agt, de pro-Palestijnse CDA-prominent, oud-premier en geldschieter van Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf, gaf partijgenoot Maxime Verhagen gisteren een ‘kolossale min’. Hij vindt Verhagens beleid inzake de Israëlische-Palestijnse kwestie ‘merkwaardig’, ‘verwijtbaar’ en ‘onbegrijpelijk’. Het ministerie van Verhagen, Buitenlandse Zaken, laat aan HP/De Tijd weten het hier absoluut niet mee eens te zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

“De regering wil dat een levensvatbare Palestijnse staat tot stand komt, binnen voor Israël veilige grenzen. Dat is een noodzakelijke voorwaarde voor een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten. Eenzijdige druk, vanuit Nederland of via de EU, is in het complexe Midden-Oosten Vredesproces contraproductief en zal een oplossing eerder moeilijker maken dan dichterbij brengen,” zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

“Daarbij zijn gelijktijdige vertrouwenwekkende maatregelen nodig: van Israël door de bouw van nederzettingen onmiddellijk stop te zetten en van Arabische landen door de deur naar Israël open te zetten, bijvoorbeeld door het openen van wederzijdse handelskantoren. De EU moet zich concentreren op de uitwerking van steunmaatregelen die bijdragen aan de totstandkoming van een uiteindelijke vredesregeling – bijvoorbeeld op het terrein van grensbewaking, waterbeheer of oplossing van het vluchtelingenvraagstuk,” aldus het ministerie.

Van Agt vindt Verhagen veel te pro-Israël en beklaagt zich erover dat hij en ook andere parlementariërs ‘niet willen luisteren naar mijn betogen en noodkreten, omdat het ze niet uitkomt’.