Spring naar de content

Boze Amsterdammers houden voet bij stuk

Amsterdam, de stad waar alles kan, zong Maggie MacNeal in 1980. Anno 2009 lijkt de stad steeds meer een plek waar juist steeds minder kan. De Wallen worden langzamerhand opgedoekt, de openingstijden verder vernauwd, terrasverwarming is uit den boze en staand bier drinken wordt ook niet meer getolereerd nu gedoogd. Burgemeester Job Cohen eist nu dat actiegroep Ai! Amsterdam, die ageert tegen de betutteling, zijn [[popup file=”2009-08/afbeelding_3_copy5.png” description=”logo en naam” alt=”ai! Amsterdam” align=”left” ]] aanpast. Voorzitter Rogier van Kralingen laat zich niet intimideren. “Als het menens wordt, houden we voet bij stuk.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De Amsterdamse burgervader vindt het beeldmerk van de club te veel lijken op de campagne I Amsterdam, waarmee de gemeente de stad in binnen- en buitenland promoot.

Meneer Van Kralingen, was u verrast door de eis?

“We hebben een brief gekregen waarin met klem wordt verzocht het logo aan te passen. De gemeente heeft aangegeven dat ze het beeldmerk I Amsterdam beschermen. We snappen niet waarom ze dit doen. Het is duidelijk een parodie. We hebben het beeldmerk niet gedeponeerd en we verkopen ook geen petjes met Ai Amsterdam. Het is gewoon vrijheid van meningsuiting!”

Waarom ageren jullie zo tegen de regels?
“Misschien zien we spoken, maar een aantal maatregelen die worden gehandhaafd lijken uit de wens voort te komen dat de stad op de UNESCO-lijst komt. Dat kan goed zijn voor de stad, maar het is nooit aan de burgers voorgelegd. We hebben de gemeente gevraagd of dat zo is, maar zij geven daar geen antwoord op.”

Amsterdam als werelderfgoed, is dat zo slecht dan?
“Het wordt dan een soort openluchtmuseum. Volgens die regels van UNESCO mogen er een heleboel dingen niet. Die verboden worden de laatste tijd juist doorgevoerd. Zo mogen restaurants hun menu’s niet meer buiten hangen, zijn verwarmde terassen verboden, zijn reclames bij cafés verwijderd en moesten bars bankjes buiten weghalen. Er was ook een café-eigenaar die over de gang van zaken in de media klaagde. Stond de volgende dag de brandweer op de stoep. Gingen ze die tent volledig op brandveiligheid checken. De beambtes hebben later hun excuses daarvoor aangeboden.”

Zijn jullie niet slechts een paar boe-roepende burgers?
“We hebben op dit moment bijna 21.000 sympathisanten die zich niet uit het veld laten slaan, ook niet door zo’n dwangbrief. Als het menens wordt, houden we voet bij stuk!”