Spring naar de content

Trend Geldwolf of klimmer?

Werknemers zijn er in soorten en maten. StepStone, dat zich bezighoudt met ‘talent management’, heeft onderzocht welke types er precies zijn en kwam tot vijf karakteristieke werknemers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De geldwolven zijn meestal de jongste medewerkers met een sterke focus op geld. Van hen is 64 procent bereid langere dagen te maken om meer te verdienen. De helft doet dat uitsluitend voor geld. Ze zijn niet hondstrouw, want 23 procent denkt binnen drie jaar iets anders te doen. Van de klimmers doet 65 procent onbetaald overwerk. Deze werknemer heeft hogere verwachtingen van promotie dan enige andere groep. Als waardering van de werkgever uitblijft, blijven zij niet hangen. Bijna 60 procent heeft het afgelopen jaar actief rondgekeken naar iets anders.

Van alle werknemerstypes zijn de broodwinners het meest geïnteresseerd in flexibel werken. Liefst 73 procent werkt onbetaald meer dan waartoe ze contractueel verplicht zijn, meer dan in iedere andere groep. Voor de levensgenieters is flexibiliteit bijna net zo belangrijk als geld. Carrièretijgers zijn het niet, want slechts 21 procent verwacht binnen drie tot vijf jaar een hogere positie te hebben. De laatste groep: flexwerkers.

Dit zijn werknemers die bijna aan het eind van hun loopbaan zitten. Deze flexibele werkers zijn het minst geïnteresseerd in geld. In een vaste kantoorplek evenmin, want 35 procent verricht het meeste werk buiten kantoor, thuis of onderweg.

Onderwerpen