Spring naar de content

Youri Mulder: ‘Mohammed begrijpt niets van voetbal’

Er zijn weer eens moslims boos. Deze keer zijn het geen cartoons of een reclame met een puppy waardoor zij op hun ietwat lange tenen worden getrapt. Deze keer is het het clublied van de Duitse voetbalclub Schalke 04 waarin de profeet Mohammed geen verstand van voetbal heeft. En daarmee wordt hij beledigd. Er wordt zelfs geopperd om de strofe te schrappen. Oud-trainer van de club Youri Mulder vindt het juist ‘een eer voor Mohammed’ dat hij aan de heilige kleuren van de club wordt verbonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

In Duitsland maken fanatiek-gelovige moslims momenteel stampei over het clublied van Bundesliga-vereniging Schalke 04. De club ontving honderden e-mails en brieven van boze moslims. Vanwege de derde strofe uit het clublied dat sinds 1963 door de aanhang wordt gezongen. “Mohammed was een profeet, die van voetbal niets af weet. Maar uit alle kleurenpracht, heeft hij zich juist het blauw en wit toebedacht.”

Meneer Mulder, wat vindt u van de ophef?
“Ik vind het nogal laat, het clublied bestaat al een tijdje.
Daarnaast is een klein zinnetje, niet eens in het hoofdcouplet! Mohammed begrijpt toch ook helemaal niets van voetbal, in zijn tijd bestond die sport nog helemaal niet. Het is juist een enorme eer om aan de heilige kleuren blauw en wit verbonden te worden!”

Er wordt zelfs geopperd om het te gewraakte couplet te schrappen
“Dat zou heiligschennis zijn. Het is dan de ene heiligschennis tegen de andere. Maar er zit niets denigrerends in de gewraakte tekst. Dan prevaleert dus de heiligheid van het lied van Schalke.”

De voetbalclub heeft zelfs een islamoloog in dienst genomen.

“Hou toch op, denk ik dan. Ach, ik vind het wel leuk eigenlijk. Het is typisch iets voor Schalke 04 om zo in het nieuws te komen en niet via het voetbal. Het is toch een beetje een schandaalclub. Ze hebben toen ze dat lied schreven een zeer vooruitziende blik gehad. Ik moet er meer om lachen.”