Spring naar de content

Zomergasten 2.0

Dijkgraaf: Blijboom, heb jij enig idee hoelang Zomergasten al bestaat?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Blijboom: O wacht, dat is vanavond hè? Ogenblikje.

Dijkgraaf: Op Nederland 2. Maar daar vind ik het antwoord niet. Dus?

Blijboom: Ah, ja, daar heb je het. De VPRO gaat er dus gewoon ijzerenheinig mee door, met dat volledig achterhaalde programma. Je eigen tv-avond samenstellen... Zouden ze nog steeds niet doorhebben dat iedereen dat tegenwoordig zélf kan, via YouTube? Als ik Stiefbeen en zoon wil kijken...

Dijkgraaf: Achterhaald? Hoe kom je daar nou bij? Ik zit al de hele avond op het puntje van mijn stoel. Johan Cruijff die even wordt neergezet als subtopper, ver in de schaduw van Pelé en Maradona... Pim Fortuyn die een - overigens even vooringenomen als bloedmooie - interviewster van de Nederlandse Moslim Omroep alle hoeken van zijn eigen kamer laat zien... Ruud Lubbers, de laatste CDA-premier met charisma, diein de Houtrusthallen de hoofdrol voor zich opeist bij de slotmanifestatie van het Komitee Kernwapens Nee... Smúllen. En dat allemaal met dank aan samensteller Prem Radhakishun, die sinds vandaag overigens in het Guinness Book of Records staat omdat hij op één tv-avond exact 1.325.046 keer 'ik' heeft gezegd.

Blijboom: Moet ik je vraag nog beantwoorden? Zomergasten bestond in elk geval al in 1991. Ik herinner me uit dat jaar tenminste een briljante uitzending met Willem Breuker, die elke keer als het programma dreigde in te zakken even een fragmentje van Gerard Cox liet zien, die zich volkomen belachelijk stond te maken in een Bevrijdingsprogramma. Als de VPRO mij ooit vraagt mijn favoriete tv-avond samen te stellen,laat ik gewoon díe aflevering van Zomergasten zien.

Dijkgraaf: Na vorige week dacht ik ook dat de VPRO de stekker maar eens uit Zomergasten moest halen. Margriet van der Linden, die ik toch ken als een uitstekend radiointerviewer, had het duidelijk moeilijk bij haar debuut. En dan die nietszeggende modenichten Viktor en Rolf als gasten - ik moet eerlijk toegeven dat ik alleen het eerste half uur kan beoordelen. Want daarna viel ik in slaap. Maar deze week, met Prem, is het echt genieten. Terwijl Margriet krampachtig de regie tracht vast te houden, noemt hij Zomergasten 'lekker kleppen met iemand die ik mag'. Dan snap je het.


Blijboom: Toch vind ik Margriet helemaal top. Na Linda en Sonja heeft ze tegenwoordig ook haar eigen blad, zag ik van de week in de kiosk.

Dijkgraaf: Ja, de Opzij.

Blijboom: Eh, nee, de Margriet.

Dijkgraaf: Fantastisch hoe ze daar de tuinbroekfemi's van haar voorgangster Cisca Dresselhuys tegen de schenen trapt door zelfs hoofddoekallochtonen een column te geven. Maar dat terzijde. Ik vraag me oprecht af of de VPRO blij is met Prem als Zomergast. Ik bedoel: politiek incorrect tot in zijn tenen. En nu, na twee van de zes weken, is de beste aflevering van het seizoen alweer achter de rug. Of verwacht jij wel wat van Trudy Dehue?

Blijboom: Trudy Dewie?

Dijkgraaf: Daar heb je het al! Hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis. Ik sla over. En niet alleen omdat ik op 9 augustus jarig ben, zal ik maar zeggen.

Blijboom: Je kunt het altijd terugzien. Op YouTube of zo. Voeg je er Laurel & Hardy aan toe en de mooiste doelpunten van Johan Cruijff, heb je mooi weer je eigen tv-avond samengesteld.

Dijkgraaf: Man, houd nou eens op met je nepartiesten! Het debat van 6 maart 2002, toen ik overigens vijftien jaar getrouwd was, met Melkert en Fortuyn. De eerste Nederlandse Europa Cup op 6 mei 1970 met de doelpunten van Rinus Israel en Ove Kindvall. Mart Smeets die zich bescheiden opstelt bij eh... moet nog komen. Op dát soort legendari-sche televisie zit ik te wachten. Enfin, mij zullen ze voor Zomergasten nooit vragen. En Gordon ook niet, las ik laatst, hahaha!

Blijboom: Zomergasten bestaat sinds 1988, weet ik inmiddels, en het ziet er niet naar uit dat de VPRO er gauw mee zal stoppen. Dus heb een beetje geduld, dan kom je vanzelf aan de beurt. De laatste keer dat er een Dijkgraaf in Zomergasten zat is tenslotte alweer vier jaar geleden. Robbert was dat. Enne, áls je gevraagd wordt, wil je me dan een lol doen en het fragment laten zien van Zevensprong-presentator Jan Theys die in het zwembad valt? Want dat kan ik nergens vinden op YouTube.


Dijkgraaf: Heb je het Polygoon-journaal al geprobeerd?

Onderwerpen