Spring naar de content

Elvis in Nederland: nog steeds geen King

Het nieuwe RTL-programma Waar is Elvis?! trok vrijdag slechts 278.000 kijkers. “Het heeft misschien toch te maken met dat mensen niet zo van Elvis houden,” reageerde presentator Jamai Loman. Maar dat hadden ze bij RTL al véél eerder kunnen weten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

RTL had er hoge verwachtingen van: een in primetime op de vrijdagavond uitgezonden programma waarin Jamai Loman op zoek gaat naar ‘de grootste Elvis-kenner en Elvis-kunner van Nederland’. Maar het programma, geproduceerd door EVA, de productiemaatschappij van Paul de Leeuw, werd een flop van jewelste. Naar de eerste uitzending van Waar is Elvis?! keken slechts 385.000 mensen, terwijl de teller bij de tweede uitzending, afgelopen vrijdag, bleef steken bij 278.000 kijkers. Een teleurgestelde Jamai kwam met een verklaring: “Het heeft misschien toch te maken met dat mensen niet zo van Elvis houden.”    

En inderdaad: dat zou wel eens de belangrijkste oorzaak van het kijkcijferdebacle kunnen zijn. Want Nederland staat – anders dan bijvoorbeeld Amerika en Groot-Brittannië – niet bepaald bekend als een bolwerk van Elvis-fans. De cijfers over Presleys platenverkoop in Nederland spreken boekdelen. Speciaal voor Jamai en RTL zetten we de belangrijkste getallen nog even op een rijtje:

Aantal top 40-hits van Elvis (van 1956 tot zijn overlijden in augustus 1977)
Verenigde Staten: 111
Groot Brittannië: 96
Nederland: 41

Aantal top 10-hits van Elvis (idem)
Verenigde Staten: 38
Groot-Brittannië: 54
Nederland: 20

Aantal nummer één-hits van Elvis (idem)
Verenigde Staten: 18
Groot-Brittannië: 16
Nederland: 4

* Bronnen: Joel Whitburn: The Billboard Book of Top 40 Hits (New York, 1996); David Roberts: British Hit Singles & Albums (Londen, 2004); Johan van Slooten: Top 40 Hitdossier 1956-2001 (Haarlem, 2001).

Onderwerpen