Spring naar de content

Heimwee in Iran

François van Bolhuis was een veganistische activist die in een hardcoreband speelde, totdat hij zich tot de islam bekeerde. Nu hij al drie jaar in het Iraanse Qom – het centrum van de sjiitische islam – studeert, krijgt hij heimwee naar het Westen. ‘Iran blijkt niet bepaald het beloofde land.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Jongens waren ze. Maar niet altijd even aardige jongens. Aan het begin van deze eeuw maakte François van Bolhuis (nu 26) in kleine kring furore op concertpodia in het oosten van het land. Hij groeide op in Wapenveld, een gereformeerd dorp vlak bij Zwolle. Eenmaal op eigen benen werd hij frontman van een hardcoreband en was hij een tijdlang een radicale activist. Zijn band, xBloodlustx, was qua boodschap zo ongeveer de voorhoede van de ‘vegan straight edge’-hardcorebeweging. Jongeren die leven zonder verslavende middelen en dierlijke producten en zich uitleven op soms loodzware muziek. In de praktijk meestal vreedzaam, maar niettemin militant qua teksten en aan vechtsport grenzende danstechnieken die sommigen eropna houden.
Als zanger en gezicht van zijn band liep Van Bolhuis op zijn beurt weer voor op zijn bandgenoten. De band besloot dan ook op te breken, omdat Van Bolhuis het podium te veel gebruikte als platform voor zijn eigen overtuigingen over de ‘natuurlijke orde’ die door hem en de zijnen moest worden hersteld.
Kortom, Van Bolhuis was een fanatiekeling onder fanatiekelingen. De drie x’en op zijn polsen – embleem van de straight edge-beweging – springen nog altijd in het oog. Zeker in combinatie met zijn sobere studentenverschijning, de intellectueel aandoende bril en het bescheiden baardje waarmee hij tegenwoordig rondloopt.
Wie op hardcore-fora op internet naar hem informeert, stuit op de wildste geruchten. “Die is naar Pakistan gegaan om paramilitaire jihadi’s te trainen,” denkt de een. “Ik ben er weleens blijven logeren na een optreden en werd meteen overladen met jihadpropaganda,” herinnert een ander zich. “Hij heeft alle contact met het Westen verbroken, uit angst voor problemen rond het linkse activisme van voor zijn bekering,” meldt een vriend van weleer.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen