Spring naar de content

Rijks Censuur Dienst

Komt het Koninklijk Huis blijvend weg met het aan banden leggen van de vrijheid van meningsuiting? De RVD doet zijn best.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dé foto. Die waarop Máxima op de veranda van hun vakantiehuis voor de kust van Mozambique Willem-Alexander met een keukenmes te lijf gaat. En hem net mist. Mag De Telegraaf die afdrukken? Iedere Nederlander met een beetje gezond verstand zegt ‘ja’. Als de toekomstige koningin van Nederland dermate temperamentvol is dat ze de eerste de beste keer dat onze kroonprins vreemd is gegaan, te diep in het glaasje heeft gekeken of gewoon niet naar haar heeft geluisterd het volk de toekomstige koning dreigt te ontnemen, is dat nieuws. Wereldnieuws.

Toch zit er op Binnenhof 19 in Den Haag een organisatie die daar anders over denkt. De Rijksvoorlichtingsdienst. Deze RVD meent dat leden van het Koninklijk Huis erop mogen vertrouwen met rust gelaten te worden op de momenten dat zij niet op grond van hun officiële functies naar buiten treden. De Telegraaf zou, bij publicatie van het onverkwikkelijke familietafereel, een brief op poten krijgen. Waarin niet alleen excuses worden geëist, maar tevens de belofte dat De Telegraaf het nóóit meer zal doen. Gaat De Telegraaf niet op die eisen in, dan volgt mogelijk nog een gang naar de rechter. En sowieso: bij de eerstvolgende fotoshoot op het strand van Wassenaar krijgt De Telegraaf natuurlijk éven geen uitnodiging. Lekker puh…

Het gehele artikel staat deze week in HP/De Tijd.