Spring naar de content

Gaan wij ook dood door rottend zeewier?

In buitenlandse media werd de afgelopen dagen bericht over dodelijke gassen die ontstaan uit rottend zeewier aan de Noord-Franse stranden. De Partij voor de Dieren is nu bang dat dit ook in Nederland kan gebeuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In Bretagne moesten stranden worden gesloten nadat een ruiter bewusteloos raakte en zijn paard overleed aan de dodelijke zeewiergassen. Kunnen wij nog wel veilig naar onze stranden?

Dieren-frontvrouw Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld aan de ministers van Landbouw (Verburg, CDA), VROM (Cramer, PvdA) en Waterstaat (Eurlings, CDA). Zij vraagt of het waar is dat het nitraat afkomstig uit de veehouderij de oorzaak is van de extreme algengroei. Bretagne schijnt verantwoordelijk te zijn voor slechts 5 procent van de totale landbouw in Frankrijk, maar voor 60 procent van de varkenshouderij, 45 procent van de kippenhouderij en 30 procent van de zuivelboerderijen. Ze wil dat de ministers het probleem van de watervervuiling die wordt veroorzaakt door de intensieve veehouderij, aankaarten in Europees verband. Zolang er op de Nederlandse stranden nog geen zonaanbidders of kuilengravers op mysterieuze wijze onwel worden of sterven, zullen we nog even moeten wachten op het antwoord van de ministers. Die hebben maximaal zes weken de tijd om te reageren.