Spring naar de content

De leugens van Marianne Thieme

Dat Marianne Thieme cum suis grote ambities hebben, was al bekend. We wisten echter nog niet dat de hele wereld er aan moet geloven. De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren stelde een cursus samen (‘How can I establish a party for the animals’) die dierenbeschermers in het buitenland moet leren hoe ze een partij kunnen starten. Dat de cursus leugens bevat, is opmerkelijk. En dat ze in het Engels wél oproept om dieren te bevrijden is al helemaal een verrassing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Onlangs liepen we op tegen www.partyfortheanimals.nl. Het doel van deze site in negen talen (wij beperken ons tot de Engelse versie): ‘To join forces with kindred spirits in other countries. The more animal welfare parties that are set up across the globe, the better.’

Leuk leesvoer is de cursus ‘How can I establish a party for the animals’, geschreven door Marianne Thieme zélf. In twaalf artikelen vertelt ze over de geschiedenis van de PvdD en geeft ze handige tips en wenken over het beginnen van je eigen dierenpartij.

Maar af en toe staat er een leugentje om bestwil in de Engelse tekst. Wat te denken van: “The Christian Democrats who had to clean out an entire wing in the parliamentary building to make room for us”. Die ‘entire wing’ was natuurlijk niet meer dan een gangetje en een paar kamers die het CDA moest opgeven. En ook de beschuldiging dat CDA’ers een ‘trail of breadcrumbs’ achterlieten ‘to try and saddle us with an infestation of mice’ valt wel mee.

Tevens schrijft Thieme in februari dit jaar dat ‘the intelligentsia believed our party needed representation in parliament.‘ Als eerste voorbeeld noemt zij: Maarten ‘t Hart. Daarbij vergetend dat de schrijver al ruim twee jaar vindt dat Thieme moet opstappen vanwege haar lidmaatschap van de orthodox-protestantse zevendedagsadventisten.

De kritiek op PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens – die volgens Thieme regelmatig zegt: ‘You determine the agenda, we determine the result’ – is ronduit onterecht. Thieme veegt hem op één hoop met Joop Atsma (CDA) en schrijft over de twee dat ze lid zijn van partijen die ‘alleen maar om westerlingen en hun geld geven’. En dat terwijl Waalkens al met dierenrechten bezig was voordat Thieme in de Kamer zat. Zo verdedigde hij het wetsvoorstel voor een verbod op de handel in producten van zadelrobben en klapmutsen. Daarnaast verdedigde hij het wetsvoorstel over het verhogen van de maximale proeftijd voor misdrijven die de gezondheid of het welzijn van dieren benadelen en over het strafmaximum voor het doden van andermans dieren. En wie diende een initiatiefwetsvoorstel om seks met dieren te verbieden? Juist: Waalkens, en niet Thieme.

Bevreemdend zijn Thiemes opmerkingen over Karst Tates die tijdens Koninginnedag een aanslag pleegde op de Koninklijke familie. Met name over Tates houdt ze een warrig verhaal. Eerst verkondigt ze dat de Amerikaanse FBI ‘demonises muslims’; een boude stelling. Maar vervolgens zegt ze naar aanleiding van de aanslag van Tates: “It is therefore a good idea for nascent political parties to choose their alliances carefully.” En daar snappen we dus niets van. Hield Thieme er rekening mee dat Tates een dierenrechtenactivist was? Bizar!

Uitsmijter is de opmerking die de politica maakt over ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Als voorbeeld noemt ze ‘letting animals that are to be culled in the name of disease prevention escape’. Oftewel: opgehokte dieren moet je gewoon bevrijden ten tijde van epidemieën zoals vogelpest. En dat is wel bizar. Want dat is geen burgelijke ongehoorzaamheid, maar pure criminaliteit. Enfin, ook een dierenpartij opzetten? Ga naar www.partyfortheanimals.nl.

Onderwerpen