Het bord op schoot

import blijboom 14 aug 2009 Cultuur

Blijboom: Even kijken: haaienvinnensoep met krab, gestoomde sioe mai, garnalen in gon-bao-saus, nasi goreng… hè verdomme, zijn ze de kroepoek weer vergeten!

Dijkgraaf: Gekookte Red Duke of York’s, extreem bloemig, boterboontjes, ook uit eigen moestuin, en een balletje gehakt. Rundergehakt, want wijlen mijn schoonvader was een jood.

Blijboom: Ik leg het even aan de lezers uit. We zitten op dit moment live naar Studio Sport te kijken. En inderdaad: met het bord op schoot.

Dijkgraaf: Precies. En vandaag presenteert de slankere broer van Dries Roelvink.

Blijboom: Ik zit in Amsterdam, Dijkgraaf in Eesterga. En daar hebben ze geen Chinees. Wat op zich niet uitmaakt, want als Dijkgraaf presentator Tom Egbers ziet, heeft hij toch al gegeten en gedronken. Zo is het toch?

Dijkgraaf: Ach, weet je, het houdt een keer op. Ik bedoel: het joch is bijna 52, hij is getrouwd met het beroepschagrijn Janke Dekker, op een gegeven moment slaat ergernis dan toch om in mededogen.

Blijboom: Over ergernis gesproken: ik vind de commentatoren tegenwoordig zo zouteloos. Ik mis de echte persoonlijkheden. Frank Snoeks en Evert ten Napel waren de laatsten die iets van zichzelf in de verslaggeving legden. Wie was dat eigenlijk, bij FC Twente-PSV? Of kwam dat geluid uit een computer? Je weet het niet, ze zijn zo knap tegenwoordig.

Dijkgraaf: Het lijkt inderdaad wel of er ANP-journalisten achter die microfoons worden gezet. Die worden ook geselecteerd op kleurloosheid. Al moet ik je zeggen dat ik Philip Kooke wel een goeie vind. De enige van het stel die ook kan schrijven. Maakte een schitterend boek over zijn aan alzheimer lijdende vader. Chapeau.

Blijboom: Een boek schrijven heeft toch niets met commentaar geven te maken?Anders kun jeHarry Mulisch wel naar FC Groningen-Willem II sturen!


Dijkgraaf: Lijkt me op zich een prima experiment. De ontdekking van een sport. Maar dan moet Tom Egbers ook door iemand worden vervangen, want die zakt door zijn hoeven bij zoveel kwaliteit aan de andere kant van de lijn.

Blijboom: En de week erop moet Mulisch naar het Mandenmakers-stadion van RKC. Zie je ‘m zitten, met die pijp? En zich dan bij een strafschop voor de thuisploeg verwonderen dat die meneer in dat gele truitje ‘m er zomaar ongehinderd in mag schoppen. “Hoogst merkwaardig, puf puf puf.” Het zou de kwaliteit van de uitzendingen bepaald ten goede komen. En ja, dan sneuvelt Egbers als presentator natuurlijk voor Gerrit Komrij, dat is onvermijdelijk.

Dijkgraaf: Ik ben voor!

Blijboom: In elk geval: de nieuwe generatie verslaggevers kan me niet boeien. Je zult me wel een sentimentele lul vinden, maar ik mis de humor van Koen Verhoeff. Al twintig jaar dood, naar wij dachten, maar wel verantwoordelijk voor vondsten die onsterfelijk zijn gebleken. “Rep met een schot, droog als goede sherry!” Haha, meesterlijk. En deze: “De verdediging van Feyenoord is bijna niet te kloppen, want ben je Pieters voorbij, dan krijg je Graafland nog!” Omdat hun keeper destijds Pieters Graafland heette, haha.

Dijkgraaf: Is het een beetje te eten, dat buitenlandse spul?

Blijboom: Ik heb zojuist gon-bao-saus gemorst. Net nu ik een wit shirt aanheb, zul je altijd zien. Wie heeft dat eigenlijk bedacht, dat je Studio Sport met je vreten op schoot moet bekijken?

Dijkgraaf: Weet ik veel! Wat maakt dat nou uit? Gezien de pathetiek zal het Mart Smeets wel geweest zijn. Hoe vind je Mario Been trouwens? Die Makaay is echt op weg naar de uitgang bij Feyenoord. Ze hoeven niet eens meer geld voor die gozer, als ze maar van zijn salarislasten en zijn labbekakkerige houding af zijn.


Blijboom: Geld vóór hem? Waarom geen geld ván hem? Laat een voetballer die de kantjes eraf loopt maar gewoon contributie betalen. Dat moest ik vroeger ook!

Dijkgraaf: Haha. Al vind ik interviews met Roy Makaay na wisselbeurten nu al helemaal top. Terwijl Been het bijna aan zijn hart krijgt van ergernis over die lapzwans, loopt Makaay zelf een beetje te dollen. En dat snap ik ook wel. Verdient 752 euro per speelminuut. Dan lach je dus gewoon iedereen uit. Schijt aan die supporters die van hun zuurverdiende centen elk jaar weer een seizoenskaart kopen.

Blijboom: Die heeft dus geen bord op z’n schoot, maar voor z’n kop!

Dijkgraaf: Zucht: Is die ook van Koen Verhoeff?

Reageer op artikel:
Het bord op schoot
Sluiten