Spring naar de content

Staat Spunk te koop?

Fascinerend gerucht: jongerenwebsite en talentenleverancier Spunk, die tussen 2003 en 2007 wekelijks een halve pagina verzorgde in NRC Handelsblad, staat in de verkoop. Uitgever van het eerste uur Frank Bierens (1957) woont inmiddels in Afrika en zou de site willen verpatsen. Hij zou meerdere mediabedrijven hebben afgelopen, zonder resultaat. Zelf beweert hij juist voor een ander bedrijf de boer op te zijn geweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Eerst zou de Weekbladpers, uitgever van onder meer Vrij Nederland en Opzij, de jongerensite van Bierens overnemen, aldus onze bron. Koen Clement, de Vlaamse algemeen directeur van de Weekbladpers, laat weten ‘op dit moment geen commentaar’ te hebben op vragen over Spunk. Bierens zou zijn jongerenwebsite ook aan dagblad De Pers hebben aangeboden. “Daar zeg ik niks over,” reageert hoofdredacteur Ben Rogmans. “Ik ken Frank Bierens en de mensen van Spunk, maar ik bevestig noch ontken het.”

Erwin van der Zande startte Spunk samen met Bierens in 2001. Hij is al iets concreter: “Afgelopen weekend sprak ik nog met Frank, die nu in Tanzania zit. Ik kan bevestigen dat er gesprekken zijn geweest, maar niet met wie.”

Bierens zelf noemt de geruchten over de Weekbladpers en De Pers ‘lariekoek’ en ‘volstrekt onjuist’. Sterker: “HP/De Tijd haalt allerlei verhalen door elkaar. Spunk is nog nooit zo gezond geweest. Ik heb wel met enkele mediabedrijven gepraat, maar dat ging over een heel ander bedrijf.” Welk bedrijf dat is, wil Bierens niet zeggen.

Spunk leverde de afgelopen jaren opvallend veel jong talent af, waaronder schrijvers Raoul de Jong, Jan Hoek en Renske de Greef. Over laatstgenoemde (onder meer Lust en Seks in Afrika) zei Arnon Grunberg eens: “Als Renske net zo goed over politiek als over seks zou schrijven, kunnen Heldring, Hofland en Blokker met pensioen.” Ook bood Spunk onderdak aan de beroemde zonen-van Kees van Nieuwkerk en Lieuwe van Gogh. Instapleeftijd van de medewerkers is vijftien tot negentien jaar.

Van der Zande, die nu hoofdredacteur is van lifestyleblad Bright, zag Spunk in drie jaar tijd uitgroeien van een klein hecht clubje tot een redactie van twintig man. De deal met NRC was een belangrijk moment in de geschiedenis van de site. “Het klikte meteen goed.” Over het vertrek bij NRC, in september 2007, laat hij zich liever niet uit. “Het is niet zo handig als ik daar uitspraken over doe.”

Onderwerpen