Spring naar de content

Tijd voor marktwerking in de melk

Er is iets raars aan de hand in melkland. De vraag naar melk neemt af en de boeren vragen daarom hulp aan de regering. Minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) is daarom een campagne begonnen om het drinken van melk te stimuleren. De Partij voor de Dieren is tegen. En gelijk hebben ze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De vraag naar melk is al enige tijd aan het dalen. Het aanbod blijft echter gelijk dus de prijs per kilo (boeren rekenen qua melk in kilo’s en niet in liters) is lager geworden. In navolging van de banken wil de melkindustrie nu ook staatssteun hebben.

Verburg heeft vier miljoen euro uitgetrokken voor de campagne die melk drinken moet bevorderen. PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme heeft nu Kamervragen gesteld. De dierenliefhebster stelt dat een beperking van het aanbod van zuivel een logischer weg is om de prijzen op een voor de melkveehouders aanvaardbaar niveau te brengen dan het bevorderen van de consumptie van zuivel. En daar heeft ze een punt, dat is namelijk een economische wetmatigheid. Want eigenlijk worden de boeren nu voorgetrokken. Thieme stelt dan ook terecht de volgende vraag aan Verburg: “Kunt u uiteenzetten in welk opzicht de zuivelsector wat u betreft verschilt van andere economische sectoren (…) zoals de analoge foto-industrie, die het zonder overheidssteun moeten stellen?” Het is tijd voor marktwerking in de melk.

Onderwerpen