Spring naar de content

Ook 50-plussers doen aan comazuipen

Uit onderzoek in Amerika blijkt dat ‘binge drinking’, oftewel comazuipen, niet alleen een groot probleem is onder tieners en studenten, maar ook onder ouderen. Zo’n 23 procent van de mannen tussen de 50 en 64 jaar gaf toe zich de afgelopen maand minimaal één keer ‘te pletter’ te hebben gezopen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Bij vrouwen in die leeftijdscategorie is dat 9 procent. Onder binge drinking wordt hier verstaan: vijf glazen of meer tijdens één gelegenheid. Het onderzoek werd gisteren gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry.

Naast de comazuiper, die eens in de zoveel tijd los gaat met grote hoeveelheden drank maar niet afhankelijk is van alcohol, is er ook nog de risicodrinker: dat bent u al met een gemiddelde alcoholconsumptie van twee glazen per dag. In totaal is 19 procent van de mannen en 13 procent van de vrouwen tussen de 50 en 64 jaar risicodrinker.

Maar, dit is Amerika. Is het in Nederland ook zo erg? Het Jellinek kon ons geen actuele cijfers verschaffen, maar het Trimbos instituut kwam eind juni met een verontrustend bericht: ook in ons land kampen steeds meer ouderen met een alcoholverslaving. Het gaat hier niet zozeer om binge drinking, maar meer om frequent drinken. Ze drinken, op dagelijkse basis, geleidelijk aan steeds meer glazen. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester wil dat minister Klink dit probleem serieus aanpakt en snel met het beloofde plan van aanpak komt.