Spring naar de content

A.F.Th. naar De Bezige Bij...

De Bezige Bij wordt de nieuwe uitgever van Adri van der Heijden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Zijn boeken verschenen de afgelopen dertig jaar bij zusteruitgeverij Querido. De overeenkomst geldt voor alle bij Querido aangekondigde boeken, en ook oud werk wordt opnieuw uitgebracht. Van een afkoopsom of schadevergoeding lijkt geen sprake te zijn. Weekbladpers-directeur Koen Clement is de grote baas van beide uitgeefhuizen. Hij zou in dat geval diens vestzak bijvullen uit de eigen broekzak.

Alle betrokkenen doen er het zwijgen toe en verwijzen naar een persbericht dat eerder door een jurist lijkt opgesteld dan door de pr-afdeling. Voor de overstap kunnen tal van redenen zijn, maar twee springen er in het oog. Van der Heijden reageerde bijna op het beledigde af toen zijn 'persoonlijke' Querido-redacteur Sander Blom naar uitgeverij Contact overstapte. Schrijven is een eenzaam bedrijf en scheppen gaat als bekend van au, maar dit geldt in bijzondere mate voor Van der Heijden. Het verhaal ging dat Blom stipt iedere ochtend met verse broodjes zijn opwachting maakte bij de schrijver.

De overstap van zijn goede vriend Cees Nooteboom naar De Bezige Bij, eerder in februari dit jaar, plaveide voor de gekrenkte Van der Heijden de weg naar de uitgang. Nooteboom kwam bovendien van het concurrerende NDC|VBK, waardoor er met de overgang veel geld was gemoeid. Van der Heijden, met een veel voordeliger prijskaartje, was als eregast aanwezig op de welkomstparty van De Bezige Bij ter ere van Nooteboom. Op een toen genomen foto speelt Adri al bijna een thuiswedstrijd. Kenners konden toen al vermoeden dat er een nieuwe transfer in de lucht hing.

...en Dries van Agt ook

Minstens zo opmerkelijk is dat het geruchtmakende boek van oud-premier Dries van Agt eveneens bij De Bezige Bij verschijnt. Met Een schreeuw om recht, een luidruchtig pleidooi voor de Palestijnse zaak, is Van Agt een onverwachte collega van Leon de Winter, Jessica Durlacher en Marga Minco, klassieke Bezige Bij-auteurs die bekend staan om hun joodse thema's. Het boek verschijnt niet bij het non-fictiefonds van Cargo, wat je eerder zou verwachten, of bij het BN'ers-fonds van Thomas Rap, allebei onderdeel van De Bezige Bij. Dries 'Arafatsjaal' van Agt is salonfähig genoeg voor de premium-brand, naar het oordeel van de directie. JZ